Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 12:59

Εκατό χρόνια ιστορίας γιορτάζουν την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο και η ΓΣΕΕ

Σωτήρης Τσώνης, Γιώργος Κανέλης Σωτήρης Τσώνης, Γιώργος Κανέλης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ-ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ 
Με ένα ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα γιορταστεί την Παρασκευή η επέτειος των 100 χρόνων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας αλλά και της ΓΣΕΕ. Το πρόγραμμα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης αντίστοιχα. Μεταξύ των εκδηλώσεων είναι η τιμητική βράβευση 27 εν ζωή συνδικαλιστικών στελεχών του Εργατικού Κέντρου, μερικά από τα οποία προέρχονται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που στήριζε το ΚΚΕ, τις οποίες έχει διαδεχθεί το ΠΑΜΕ, το οποίο, όπως δήλωσε ο Σωτήρης Τσώνης, ενημέρωσε ως δεν συμμετέχει στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ στο λιμάνι, στην προβλήτα όπου βρισκόταν ο μεγάλος γερανός, με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου και της Μαρίας Φαραντούρη, με ελεύθερη είσοδο…

Οι 27 παλιοί αιρετοί συνδικαλιστές που θα βραβευτούν είναι οι Γιώργος Μπένος, Αντώνης Βιδάλης, Αλέξανδρος Μπακής, Παναγιώτης Θεοδώρου, Παναγιώτης Κορομηλάς, Παναγής Κουμάντος, Αλέξανδρος Τσαρμπόπουλος, Γιάννης Μπούρας, Ελένη Τριανταφυλλίδη, Παναγιώτης Τσουμπράκος, Γρηγόρης Φουρναράκος, Χρήστος Γιαννουλέας, Περικλής Κολόζης, Γιάννης Μασουρίδης, Αναστάσιος Κατσαρός, Γιώργος Κώτσαρης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Τσέκερης, Παναγιώτης Ψυλάκης και Γιώργος Φράγκος. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έχει αποφασίσει να βραβεύσει και τα παλιά στελέχη που προέρχονται από συνδικαλιστικές παρατάξεις που στήριζε το ΚΚΕ Πέτρο Τσαπραλή, Χαράλαμπο Λαζαρακόπουλο, Αναστασία Τριανταφύλλου, Παναγιώτη Κατσαμπάνη, Γιάννη Χιώτη και Γιάννη Λυριτζή.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και η ηγεσία της ΓΣΣΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος θα κάνει και την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο στις 6:30 το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρη Τσώνη.

Θα ακολουθήσει ομιλία του πρώην μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (και πρώην δημάρχου Καλαμάτας) Παναγή Κουμάντου, με θέμα “100 χρόνια Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας”, ενώ θα μιλήσει και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης με θέμα “Το μέλλον της Εργασίας”.

Η τιμητική βράβευση των παλιών αιρετών συνδικαλιστικών στελεχών θα ξεκινήσει στις 7:40 το απόγευμα, ενώ η συναυλία στο λιμάνι θα ξεκινήσει στις εννιά το βράδυ. Το πρωί, από τις δέκα, μέχρι τις πέντε το απόγευμα, εξειδικευμένοι νομικοί και σύμβουλοι του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ θα απαντούν, δωρεάν, σε προσωπικά ερωτήματα εργαζομένων και συνταξιούχων σχετικά με ζητήματα για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά δικαιώματα. Ο Σωτήρης Τσώνης διαβεβαίωσε, στη συνέντευξη Τύπου, ότι η συγκεκριμένη επικοινωνία των συμβούλων με τους συνταξιούχους και εργαζόμενους θα γίνει με απόλυτη εχεμύθεια.

Ο Σωτήρης Τσώνης τόνισε ότι 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας το Συνδικαλιστικό Κίνημα στη χώρα βρίσκεται σε μια νέα φάση της πορείας του, έχει σταθεί ζωντανό αυτά τα δύσκολα χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και πρέπει να αντιμετωπίσει το μέλλον που έρχεται, το οποίο είπε ότι δεν θα είναι εύκολο γιατί με την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup η αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων για την οικονομία μετατέθηκε για τα επόμενα χρόνια. Τόνισε λοιπόν ότι πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και αυτό ανέφερε ότι θα επιτευχθεί μέσα από τον κοινωνικό διάλογο όλων των φορέων.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κανέλης, ανέφερε από την πλευρά του ότι στα 100 χρόνια ιστορίας του το Εργατικό Κέντρο και γενικότερα το εργατικό κίνημα της χώρας έδωσε σκληρές μάχες, άλλες τις κέρδισε, σε άλλες έχασε, ωστόσο πέτυχε μεγάλες κατακτήσεις. Ορισμένες από αυτές τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί ή χάνονται, συνέχισε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, που τόνισε ότι επιβάλλεται το Συνδικαλιστικό Κίνημα να αποκτήσει ξανά πνοή, ζωντάνια και όραμα, κάτι που σημείωσε ότι θα επιτευχθεί μέσα από τον εντοπισμό των σφαλμάτων των συνδικαλιστικών φορέων και τη σαφήνεια στους στόχους τους εργατικού κινήματος.

Στ.Μ.