Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 22:37

7ο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας: “Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε”

Από παλιότερο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Καλαμάτα Από παλιότερο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Καλαμάτα

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ 
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που μάλιστα αβαντάρεται και από τους θεσμούς, καθώς και η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί περισσότερο το φετινό 7ο Αντιφασιστικό και Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Οκτώβρη, στο αμφιθέατρο και την πλατεία του Διοικητηρίου. Είναι μια διοργάνωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας με συζητήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και διασκέδαση…

Το πρόγραμμα του 7ου Αντιφασιστικού-Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας έχει ως εξής:

Σάββατο 13 Οκτώβρη
6μμ Προβολή δίκης της Χρυσής Αυγής
8μμ Θεατρική παράσταση "Στις Βάρκες",
θΕΑΤΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
9.30μμ Ρεμπέτικη βραδιά

Κυριακή 14 Οκτώβρη
6μμ Όμιλία/Συζήτηση
"Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σε θεσμικό επίπεδο και η αξία της διεκδίκησης των δημόσιων χώρων"
9μμ Συναυλία Βασίλης Ράλλης

Το πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Αντιφασιστική Κίνηση για το φετινό Φεστιβάλ έχει ως εξής: “Βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια συγκυρία που η άνοδος της ακροδεξιάς με θεσμική στήριξη και με την ανοχή μέρους της κοινωνίας, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός. Οι ρατσιστικές πολιτικές του Τραμπ και της ΕΕ-φρούριο που πνίγει μετανάστες στη Μεσόγειο, η απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο επίσημος αντικομμουνισμός, η λιτότητα, τα μνημόνια, τα πολεμικά παιχνίδια στη Μ. Ανατολή, οι καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» που καταπατούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, βάζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής στη ζυγαριά και ανοίγουν δρόμο στην ακροδεξιά και την φασιστική απειλή.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως ανησυχητική. Η ΧΑ ανέπτυξε οργανωμένη δολοφονική δράση με την ανοχή, αν όχι τη στήριξη, της αστυνομίας. Στην δίκη που διεξάγεται αποδείχθηκε ότι 8 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ήταν παρόντες στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα πριν φτάσει εκεί ο δολοφόνος Ρουπακιάς. Όχι μόνο δεν απέτρεψαν τη δολοφονία, αλλά στράφηκαν να συλλάβουν τον αιμόφυρτο Φύσσα και τους φίλους του. Το ίδιο συμβαίνει με τις δεκάδες γνωστές (αλλά και άγνωστες) επιθέσεις σε μετανάστες, όταν η αστυνομία αρνείται να παραλάβει τις μηνύσεις των θυμάτων ή συλλαμβάνει τους ίδιους ως «λαθραίους». Οι κυβερνήσεις διαχρονικά παίζουν «παιχνίδια» και ξεπλένουν τους νεοναζί- δολοφόνους είτε με απευθείας συναλλαγές είτε φιγουράροντας μαζί τους σε επίσημες εκδηλώσεις και σε κοινές περιοδείες στα ακριτικά νησιά. Η δικαιοσύνη εξαναγκάστηκε να τους δικάσει και τα ΜΜΕ έχουν κάνει γαργάρα την εξέλιξη της δίκης. Κι ενώ όλοι σπεύδουν δήθεν να «καταδικάσουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», τα ΜΜΕ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δικαιολογήσουν και να ξεπλύνουν την χωρίς έλεος δολοφονική βία στο Ζακ Κωστόπουλο από πολίτες και από την αστυνομία γιατί ήταν δήθεν «επίδοξος ληστής» και «πρεζόνι» κι αργότερα «οροθετικός» και «ομοφυλόφιλος».

Δυστυχώς δεν είναι καλύτερη η κατάσταση και στην πόλη της Καλαμάτας. Οι λογικές «αποφασίζω και διατάζω» της δημοτικής αρχής (ανάκληση άδειας του Φεστιβάλ Δρόμου που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από όλη τη χώρα για δήθεν παραβίαση κοινής ησυχίας, λες και η λευκή νύχτα γίνεται αλλού…) και το δόγμα «νόμος και τάξη» με την παραχώρηση χώρου στο πάρκο ΟΣΕ στο σύνδεσμο εφέδρων αξιωματικών Μεσσηνίας, που δηλώνει δημόσια ότι θα ασχοληθεί με τους «παράνομους μετανάστες» και θα εγγυηθεί την «ασφάλεια» του πάρκου, τη στιγμή που αρνείται συστηματικά να δώσει χώρο στο Κοινωνικό Ιατρείο, έρχονται να εμπεδώσουν φασίζουσες ρητορικές και πρακτικές στην πόλη.

Θα μας βρουν απέναντι!

Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ 7Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ&ΑΝΤΙΡΑΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

13&14 ΟΚΤΩΒΡΗ, έναρξη 18.00

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”.