Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 07:44

Δραματικά στοιχεία για εργαζόμενους και νοικοκυριά αλλά και χαραμάδα αισιοδοξίας για την οικονομία

Χρήστος Γούλας, Γιώργος Αργείτης, Γιάννης Παναγόπουλος Χρήστος Γούλας, Γιώργος Αργείτης, Γιάννης Παναγόπουλος

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΕ ΓΣΕΕ 
Στοιχεία οικονομικών και άλλων δεικτών που επιβεβαιώνουν ότι μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και εργαζομένων βιώνουν τέτοια οικονομική πίεση που δεν επιτρέπει να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, παρουσίασαν χθες στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, το οποίο ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη 14 Μάρτη 2019, το βράδυ στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας…

Κατά την έναρξη της ημερίδας έκανε σύντομο χαιρετισμό ο Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ επί σειρά θητειών, ενώ προηγουμένως μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή, στην εποχή του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας, γιατί, όπως συνέχισε, έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Αντίθετα είπε ότι “η υψωμένη γροθιά και ο μπερές” των εργαζομένων ανήκουν σε μια εποχή που έχει ξεπεραστεί, ενώ εξαπέλυσε βέλη κατά του ΠΑΜΕ, υποστηρίζοντας ότι εκτοξεύει ανυπόστατες κατηγορίες για συνδικαλιστικές παρατάξεις και συνδικαλιστές, ότι εξαντλείται σε “λεονταρισμούς” και εκφράζει αντιλήψεις που έχουν τοποθετηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, οι οποίες, συνέχισε, κάνουν κακό στην κοινωνία.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία νοικοκυριά και εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία μάλιστα επιδεινώνονται. Αντίθετα όμως, συνέχισε, διάφοροι δείκτες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές επιχειρήσεων αλλά και του κράτους βελτιώνονται.

Σκοπός του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, συνέχισε ο κ. Αργείτης, είναι να τεκμηριώνει με στοιχεία από τις έρευνες που εκπονεί ώστε να συμβάλει στη χάραξη πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ευημερία της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας, παρουσίασε διάφορα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα της εργασίας. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Στ.Μ.