Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 00:39

Black Friday-Καταγγελία: Τρεις αλυσίδες στην Καλαμάτα βάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν συνεχόμενα 12ωρα

Black Friday-Καταγγελία: Τρεις αλυσίδες στην Καλαμάτα βάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν συνεχόμενα 12ωρα

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας κατέθεσε το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, στην οποία τονίζει ότι τρια καταστήματα αλυσίδων που λειτουργούν στην Καλαμάτα (τα κατονομάζει) βάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν συνεχόμενα 12ωρα αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της Black Friday…

Το συνδικάτο με την καταγγελία του, που την κοινοποίησε στον Εμπορικό Σύλλογο και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ζητά από την Επιθεώρηση Εργασίας να ελέγξει την καταγγελία και να προβεί σε ελέγχους για το αν τηρούνται τα νόμιμα ωράρια και αν καταβάλλονται οι νόμιμες αποδοχές στους εργαζόμενους…

Η καταγγελία έχει ως εξής: “Με την παρούσα αίτηση θα θέλαμε να καταγγείλουμε τις επιχειρήσεις: "....(σ.σ. καταγράφονται οι ονομασίες των επιχειρήσεων)", "....", "..." στην Καλαμάτα, γιατί σύμφωνα με καταγγελίες που έχει γίνει αποδέκτης το συνδικάτο, λόγω της λεγόμενης "Black Friday" οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν συνεχόμενα 12ωρα όλη την εβδομάδα από Δευτέρα 22 Νοέμβρη έως Σάββατο 27 Νοέμβρη.

Με αυτά τα εξοντωτικά ωράρια οι εργαζόμενοι οδηγούνται στα όρια της εξάντλησης από την εντατικοποίηση, τις ατελείωτες υπερωρίες, ενώ ακολουθεί το εορταστικό ωράριο καταστημάτων, οι χειμερινές εκπτώσεις κοκ.

Κατά συνέπεια η καθημερινότητα των εργαζομένων γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη, με ένταση της σωματικής κούρασης και της ψυχολογικής πίεσης, τον αυξημένο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, ενώ με τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, λιγοστεύει η επαφή με την οικογένεια, τα παιδιά.

Αιτούμαστε από την επιθεώρηση εργασίας χωρίς καμία καθυστέρηση από τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη 2021:

  •         Να κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους παρουσία αντιπροσωπείας του συνδικάτου και να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα να δουλεύουν τα προβλεπόμενα ωράρια και τις νόμιμες υπερωρίες.
  •         Να πληρωθούν τις επιπλέον ώρες εργασίας με βάση τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Επιπλέον η Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους στους χώρους εργασίας για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία”.