Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 00:45

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην περικοπή συντάξεων στον ΕΦΚΑ Καλαμάτας

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην περικοπή συντάξεων, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων Καλαμάτας, στις 11 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ, στην οδό Φιλελλήνων…

Είναι κινητοποίηση που συντονίζεται με το σχετικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της χώρας. 

Όπως σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα, “οι συνταξιούχοι της χώρας μας για ακόμη μία φορά υφίστανται τις άθλιες και θανατηφόρες περικοπές των συντάξεων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου) και ν.4670/20 (Βρούτση), που ενεργοποιεί για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από τη φύση της εργασίας τους δυο συντάξεις, καθώς και τις συντάξεις χηρείας - αναπηρίας.

Αφού με τον αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων αποκρούστηκαν ορισμένες αρνητικές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, που προβλέπονταν αρχικά από τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίες εν συντομία μετά από λίγο διάστημα εξαφάνιζαν αυτές τις συντάξεις, τώρα η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί την παραπάνω κατάπτυστη διάταξη και έρχεται για μια ακόμη μία φορά να κατακρεουργήσει τις εναπομείνασες πενιχρές συντάξεις. Επιβεβαιώνεται ότι ο ένας απ’ αυτούς κόβει και ο άλλος ράβει, ο ένας όταν είναι στην κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο του προηγούμενου και ο άλλος που μένει στην αντιπολίτευση "βγαίνει στα κεραμίδια" για τις αδικίες που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Αίσχος!

Πιο συγκεκριμένα η διάταξη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς την αφαίρεση ουσιαστικά ποσού 268,00 ευρώ το μήνα από τη δικαιούμενη "Εθνική Σύνταξη". Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα στις ήδη περικομμένες και τσακισμένες συντάξεις και συνεχίζεται τη στιγμή που οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα μπροστά στην ακρίβεια και τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Παράλληλα, η γενική κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με την εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων.

Καταδικάζουμε  αυτές τις πολιτικές στο σύνολό τους και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να διαλέξουμε δήμιους ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν και με τις πολιτικές τους έχουν τσακίσει τις ζωές των συνταξιούχων (ανεξάρτητα από το πώς αυτά αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά).

-Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, να αποδώσει στους συνταξιούχους άμεσα αυτά που τους έχουν περικοπεί, που είναι κεκτημένα, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής.

-Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020-2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι θα λάβει από τους συνταξιούχους την απάντηση που της χρειάζεται. Αρκετή πείρα έχουν συσσωρεύσει οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια από τις απανωτές περικοπές. Η απάντηση δεν θα είναι άλλη από τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων”.