Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 20:58

“Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει” - Κάλεσμα στην απεργία από Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ

Δημήτρης Φαββατάς, Μπάμπης Λυμπεράς, Σωτήρης Τσώνης, Κώστας Γαλιώτος Δημήτρης Φαββατάς, Μπάμπης Λυμπεράς, Σωτήρης Τσώνης, Κώστας Γαλιώτος

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με προοπτική τα 809 ευρώ, που είναι το όριο της φτώχειας και την επανέναρξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτελεί το κυρίαρχο αίτημα της αυριανής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, σε συνέντευξη κάλεσμα στην απεργία, στην οποία μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Μπάμπης Λυμπεράς. Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και της ΑΔΕΔΥ κάλεσαν τον κόσμο στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, κάτω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου…

Ο Σωτήρης Τσώνης τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους εργαζόμενους, σημειώνοντας χαρακτηριστικα ότι έχουν σηκώσει όλα τα βάρη των κρίσεων τα τελευταία 14 χρόνια ωστόσο το βιοτικό τους επίπεδο μειώνεται. “Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο οποίος παρατήρησε ότι για την κατάσταση αυτή δεν φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, σημειώνοντας ότι άλλες ήταν οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις και άλλη η πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν.

Επίσης ο κ. Τσώνης τόνισε ότι βασικό αιτήματα της ΓΣΕΕ είναι η κατάργηση του εργασιακού νόμου “Χατζηδάκη” και η αναβάμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. 

Ο Δημήτρης Φαββατάς από την πλευρά του υπογράμμισε ότι όσοι πιο πολλοί εργαζόμενοι λάβουν αύριο μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο τόσο πιο έντονο θα είναι το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει την πολιτική τους έναντι των εργαζομένων. Ο Δημήτρης Φαββατάς μεταξύ άλλων τόνισε ότι το αίτημα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα είναι η αύξηση των μισθών αλλά και η πραγματοποίηση προσλήψεων γιατί οι υπηρεσίες έχουν υποστελεχωθεί σε πολύ σοβαρό βαθμό. 

Ο Μπάμπης Λυμπεράς αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα κατά την πανδημία για το πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του για τη δημόσια υγεία και μάλιστα τώρα προωθεί συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι και στην εκπαίδευση η πολιτική της κυβέρνησης είναι ίδια όπως στη δημόσια υγεία, ενώ στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης η πολιτικής της είναι ακόμη χειρότερη. Και ο κ. Λυμπεράς έθεσε τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών, επαναφορά των δώρων χριστουγέννων και πάσχα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ ζήτησε επίσης την κατάργηση του εργασιακού νόμου “Χατζηδάκη”, όπως και του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. 

Στ.Μ.