Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 21:43

Κάλεσμα κοινού αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

Κάλεσμα κοινού αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

Η αναγεννημένη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, έκανε κάλεσμα σήμερα, έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων Σωματείων, ζητώντας από όλους τους εργαζόμενους να κάνουν υπόθεσή τους την αποτροπή της εμπορευματοποίησης του νερού, κάτι που προετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα από νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Η επανεκλεγείσα πρόεδρος του Σωματείου, Σταυρούλα Στραβάκου, υπογράμμισε ότι η εμπορευματοποίηση του νερού θα φέρει μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια και δεν θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως έχει συμβεί και με τα άλλα αγαθά που έχουν εμπορευματοποιηθεί, όπως η ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι, οι επικοινωνίες κ.ά 

Ακόμη η Σταυρούλα Στραβάκου τόνισε ότι η εμπορευματοποίηση των αγαθών έρχεται ως επακόλουθο της απαξίωσής τους και στην περίπτωση των ΔΕΥΑ της χώρας η απαξίωση επιτεύχθηκε με την τεράστια υποστελέχωσή τους, κάτι που υπογράμμισε ότι ισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας και στις υπόλοιπες ΔΕΥΑ της Μεσσηνίας.

Στη συνέντευξη Τύπου μπροστά στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος και ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Βασίλης Μπίζας, όπως επίσης ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, Γιάννης Λυριτζής. 

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΤΡΑΒΑΚΟΥ 

Η πρόεδρος του Σωματείου, Σταυρούλα Στραβάκου, είπε συγκεκριμένα: “Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών. Ενσωματώνει οδηγίες της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού. Στόχος είναι να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης που είναι διαχρονικός στόχος όλων των κυβερνήσεων και κάθε μια συμπληρώνει την άλλη στην προώθηση αυτής της πολιτικής, είναι φαρμάκι για τα λαϊκά συμφέροντα.

Όλα αυτά τα χρόνια, υποβάθμισαν τις ΔΕΥΑ και τις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. ΔΕΥΑ υποστελεχωμένες και ταυτόχρονα πάρτι εργολάβων, σιδερένιοι νόμοι κόστους - οφέλους είναι η κοινή γραμμή διαχρονικά των κυβερνήσεων, τους κράτους και των δημοτικών αρχών.

Εν έτει 2023 είναι μια πραγματικότητα τα απαρχαιωμένα δίκτυα, ολόκληρες περιοχές που έχουν νερό με το σταγονόμετρο, βιολογικοί καθαρισμοί σε υπολειτουργία, δίκτυο λυμάτων σε πρωτόγνωρη κατάσταση. Ενώ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι ολόκληρη πόλη της Καλαμάτας, κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό, γιατί δεν έχει φτιαχτεί ο κεντρικός αγωγός από το Πήδημα.

Ειδικά για τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, σας παρουσιάζουμε στοιχεία για καταλάβετε με τι εργασιακές συνθήκες δουλεύουμε  σήμερα.

Σε σύνολο εργαζομένων - απασχολουμένων 102

55 εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου,

26 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που η σύμβαση τους παρατάθηκε μετά από αγώνες και προσφυγή στην δικαιοσύνη.

2 με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ηλικίας από 55-67 με χρόνο διάρκειας 1+1

1 κατηγορία ΑΜΕΑ με χρόνο διάρκειας 1+1

9 με μπλοκάκι

3 με προγραμματική σύμβαση από την αναπτυξιακή του Δήμου

1 με απόσπαση από τον Δήμο

5 Δανικοί από τον Δήμο μέσα από προγράμματα μαθητείας -κοινωφελούς εργασίας.

   Όπως βλέπετε από τις 110 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό μόνο 55 είναι καλυμμένες. Να λάβετε υπόψιν ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα 5 εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης και άλλοι 10 σε διάστημα 3 ετών. Ανάλογη και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες ΔΕΥΑ του  νομού μας.

Με αυτές τις εργασιακές σχέσεις στην λογική κόστους οφέλους λειτουργούν οι ΔΕΥΑ, σήμερα, απαξιώνοντάς τες στην προοπτική της πλήρους ιδιωτικοποίησης τους. Σε αυτές τις συνθήκες η Διοίκηση προσπαθεί να καλύψει τις βάρδιες για την λειτουργία και συντήρηση των δικτύων Υδρευσης- Αποχέτευσης και Βιολογικού, αδιαφορώντας για την υγιεινή και ασφάλεια. Καλούνται εργαζόμενοι να παρέχουν εργασίες ειδικοτήτων που δεν έχουν, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ατυχήματος.  

Το συγκεκριμένο σχέδιο επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, ενώ θα φέρει ακριβότερο νερό, ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Απαιτούμε, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων που αφορά την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ξεκαθαρίζουμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει φτηνά, ποιοτικά και καθολικά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρέπει να ξεριζωθεί η χρήση και αξιοποίηση του νερού με γνώμονα το κέρδος, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση.

Καλούμε όλο το λαό, τα συνδικάτα, να δυναμώσουν τον αγώνα για:

  •       Φτηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

  •       Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  •       Άμεσες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  •       Με μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια σε όλους τους χώρους εργασίας.
  •       Στελέχωση των βαρδιών με τις απαραίτητες ειδικότητες ώστε να μπει τέλος στην εντατικοποίηση.
  •       Να σταματήσει η παράδοση κομματιών της λειτουργίας των ΔΕΥΑ στους εργολάβους - επιχειρηματίες.
  •       Σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης για όλα τα λαϊκά σπίτια.
  •       Επαρκή χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ με ευθύνη του κράτους. Αντί να χαρίζει δισ σε μεγαλοεπιχειρηματίες και στο ΝΑΤΟ, να τα δώσει για τις ανάγκες του λαού.
  •       Υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  •         Φθηνό βιομηχανικό τιμολόγιο για το ρεύμα που καταναλώνεται για τη  λειτουργία τον αντλιοστασίων και της λειτουργίας της μονάδας του βιολογικού  καθαρισμού.

Την πολιτική της εμπορευματοποίησης, του κόστους - οφέλους την πληρώνουμε πολύ ακριβά. Με νεκρούς στα τρένα, με καταστροφές σε πλημμύρες και φωτιές, με πανάκριβη ενέργεια και νερό, με νεκρούς συναδέλφους στους χώρους δουλειάς.

Η συγκεκριμένη συζήτηση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προκλητική, την ώρα που το αίμα των θυμάτων αυτής της πολιτικής στα τρένα δεν έχει στεγνώσει ακόμα.

Γιατί εμείς, οι ζωές και τα σύγχρονα δικαιώματα μας δεν είναι αναλώσιμα μπροστά στη κερδοφορία των επιχειρήσεων.

 

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 14.3.2023  στην Κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στις 19.00.                          

 

Συμμετέχουμε  στην πανελλαδική  ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16.3.2023, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των σωματείων την ίδια ημέρα στις 10.30 στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα”.           

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΑΚΟΣ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, ανέφερε από την πλευρά του: «Με το νομοσχέδιο αυτό υπάγονται στη ΡΑΕ, η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ, ο τομέας υπηρεσιών ύδατος και των αστικών αποβλήτων, επομένως και οι ΔΕΥΑ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η νέα ρυθμιστική αρχή θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος» όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με «καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής». Αυτό, για παράδειγμα στην Μεσσηνία, μπορεί να σημαίνει συγχωνεύσεις και μια ΔΕΥΑ στο νομό. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν τεράστια προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση σε ιδιώτες μπορεί κατά τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ να δίνονται κατευθείαν μεγάλα κομμάτια σε ιδιώτες.

Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλονται αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι όλες οι ΔΕΥΑ είναι πλήρως αποδυναμωμένες από προσωπικό.

Με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιούνται οι κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά και όπως αναφέρεται: "Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας …για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου... Επιπροσθέτως, ρυθμίζονται θέματα εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων». 

Το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αξιοποιεί το έδαφος που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του νερού και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, την είσοδο των ιδιωτών στο κερδοφόρο αυτό πεδίο. Θα διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει σήμερα για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το νερό και τις υπηρεσίες αποχέτευσης. 

Με τον ασφυκτικό έλεγχο και τον καθορισμό από τη ΡΑΑΕΥ της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ θα πρέπει να περιμένουμε κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του νερού και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΔΕΥΑ. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια Ενέργειας κλπ. στα οποία η ΡΑΕ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί περισσότερο η  εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Σωματείου.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, δεν εγκρίνονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που διεκδικούν οι ΔΕΥΑ, ακριβώς γιατί υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί που φέρνει το νομοσχέδιο, στους οποίους δεν χωρούν εργαζόμενοι με μόνιμη - σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Οι κάθε λογής εργολάβοι που θέλουν να πάρουν κερδοφόρες δραστηριότητες, για να αυξάνουν τα κέρδη τους θέλουν εργαζόμενους φτηνούς και ευέλικτους. Αυτό το σχέδιο εφαρμόζουν σήμερα με τις εργασιακές σχέσεις όπως τις ανέφερε η Πρόεδρος του Σωματείου. Χειρότερη θα είναι και η κατάσταση ως προς την ποιότητα του νερού, γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα αφού το κύριο για το κεφάλαιο είναι η κερδοφορία του.

Εκ μέρους του Σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, μέλη του οποίου είναι αρκετοί πρώην εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑ Καλαμάτας, στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού, ο οποίος καλείται να πληρώνει ξανά και ξανά».