Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 11:45

Για τη δικαίωση της απολυμένης εργαζόμενης, μέλους της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

ΠΕΝΤΕ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΑΣ

“Η σθεναρή στάση του Σωματείου Εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων, η ενότητα των εργαζομένων, η αλληλεγγύη των Σωματείων είχαν αποτέλεσμα! 

Απέσπασαν θετική απόφαση από το πρωτοδικείο Καλαμάτας που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόλυση εργαζόμενης, που απολύθηκε επειδή ήταν ιδρυτικό μέλος και μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων – Στέγη της Εκκλησίας στην Καλαμάτας.

 

Συγκεκριμένα η εργαζόμενη απολύθηκε πρώτη φορά το 2020, μαζί με άλλους εργαζόμενους - μέλη της τότε προσωρινής διοίκησης, επειδή πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Σωματείου. Από τότε ξεκίνησε ένας πολύχρονος αγώνας που αγκαλιάστηκε από όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία της πόλης. Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα η εργαζόμενη να δικαιωθεί το 2022 που επέστρεψε στην εργασία της. Όμως η Διοίκηση της επιχείρησης συνέχισε το κυνηγητό και την ξανά απολύει χωρίς να λογαριάζει καμία δικαστική απόφαση, δείχνοντας την πυγμή της και την αποφασιστικότητα να διαλύσει κάθε σκέψη για οργάνωση των εργαζομένων, συγκρότηση σωματείου.

Από τότε ξεκίνησε ένας νέος αγώνας με αποτέλεσμα η εργαζόμενη να δικαιωθεί τώρα δικαστικά και να επιστρέψει στην εργασία της μετά από ουσιαστικά 3 χρόνια.

Σε όλη αυτή την ιστορία έχει τεράστιες ευθύνες ο Δήμαρχος Καλαμάτας και η Δημοτική αρχή, αφού στο ίδρυμα με την επωνυμία «Άσυλο Ανιάτων», στο οποίο προεδρεύει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, εκπροσωπείται και ο Δήμος με δύο μέλη που τα επιλέγει ο ίδιος ο Δήμαρχος! Ουσιαστικά έχει η Δημοτική αρχή ευθύνη για αυτές τις απάνθρωπες διώξεις εργαζόμενων αγωνιστών. Να θυμίσουμε ότι και μερίδα της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε τα πάντα με σκοπό να μην μαθευτεί στην πόλη η ευθύνη της Μητρόπολης και των εκλεκτών του Δημάρχου γι’ αυτή την ιστορία.

Ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που όχι μόνο δεν στήριξε το Σωματείο και τους απολυμένους, αλλά προκλητικά στάθηκε απέναντι από τις διεκδικήσεις επαναπρόσληψης.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο να αναλάβει πρωτοβουλία στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στο «Άσυλο Ανιάτων». Να κοπεί κάθε όρεξη της εργοδοσίας για διώξεις απέναντι σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας να πάρει απόφαση ώστε τα 2 μέλη που εκπροσωπούν τον Δήμαρχο στη Διοίκηση του Ασύλου να παραιτηθούν από όλα τα ένδικα μέσα ενάντια στο σωματείο και τα μέλη του”.

 

Οι εκλεγμένοι με τη Δ.Α.Σ. στο Δ.Σ. του

Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

 

Μπίζας Βασίλης

Καράμπελας Παναγιώτης

Λαμπρόπουλος Βαγγέλης

Λαγογιάννης Γιάννης

Στραβάκου Ρούλα