Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 13:11

Απεργία οικοδόμων Τετάρτη 8 Νοέμβρη - Συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Μέτρα - κόλαση για τους εργαζόμενους η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου, η απογείωση των υπερωριών

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

Από το 1985, πάνω από 246 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει το ΙΚΑ-ΕΦΚΑ για τις εισφορές των <<Υπέρ αγνώστων>> ενσήμων.

Λεφτά που όλες οι κυβερνήσεις το έχουν (έστω) παραδεχτεί, πως πρέπει να αποδοθούν στους οικοδόμους, αφού είναι δικά τους λεφτά. Κυρίως σε συναδέλφους, μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και αναγκάζονται να ανεβαίνουν στα μαδέρια, να καταπονούνται και να μην είναι και σίγουροι εάν θα φύγουν ζωντανοί από την δουλειά τους.

 

Με ένα κράτος που μας κλέβει διαχρονικά τα ένσημα, μαζί με την εργοδοσία που τσακίζει όλους μας καθημερινά σε διάφορα έργα (γιατί γίνονται όλα στα γρήγορα) αρκετές φορές με παντελή έλλειψη προστασίας, να δουλεύουμε το λιγότερο 11 ώρες, +2 ώρες διαδρομή 13 ώρες ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Χρόνος να μην μένει για το σπίτι τα παιδιά, δραστηριότητες, για την ξεκούραση και τη ζωή μας.

Πάνω από 18 Συνάδελφοι μας, από την αρχή του χρόνου, έχουν φύγει από κοντά μας.

Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες συνάδελφοι έχουν τραυματιστεί.

Συνάδελφοι, με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο πάτησε πάνω στο προηγούμενο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να καταργήσουν την προσαύξηση στα ένσημα.

Ήδη ξεκίνησαν κάποιες εταιρείες να δουλεύουν και να απασχολούν οικοδόμους και τις Κυριακές χωρίς να μετριούνται οι υπερωρίες με προσαύξηση. Δεν έχουν το θεό τους.

Αλλά όπου γίνονται αντιληπτές αυτές οι ενέργειες, μέσα από τις γραμμές του συνδικάτου μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Σε αυτόν τον Πόλεμο, η μόνη επιλογή είναι η  αλληλεγγύη μεταξύ μας – ο συντονισμός μας, η οργάνωσή και η δράση.

ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ μαζί με το Συνδικάτο μας

ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ-ΓΡΑΦΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

Όλοι οι οικοδόμοι στην Μεσσηνία να γίνουμε μια γροθιά, να βάλουμε εμείς τους κανόνες στις κατασκευές και όχι οι εργολάβοι, εμείς με την πάλη μας να ορίζουμε τα μεροκάματα και όχι οι υπουργοί.

Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να καλυτερεύσει η ζωή μας.

Συνάδελφοι, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες γιατί εξυπηρετούν τις ανάγκες και το συμφέρον μας. Για να πραγματοποιηθούν όμως χρειάζεται να δυναμώσουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση. Να νιώσουν οι κυβερνώντες και τα αφεντικά την αποφασιστικότητά μας.

Τώρα, χωρίς καμιά αναμονή, παλεύουμε και διεκδικούμε:

-  Αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων. Αίτημα δίκαιο, που απαιτούμε να γίνει πράξη για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ασφάλισης που έχουμε από την περίοδο της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο μας. Την τελευταία φορά που δόθηκαν τα "υπέρ αγνώστων" ένσημα ήταν το 1984! Από τότε μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις εισφορές από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων κατασκευών, από πράξεις επιβολής κατά το κλείσιμο φακέλων οικοδομοτεχνικών έργων, χωρίς όμως να έχουν αποδοθεί τα ένσημα σε όλους εμάς που έχουμε δουλέψει σε αυτά τα έργα. Η απόδοση αυτών των ενσήμων αποτελεί το "μάννα εξ ουρανού" για χιλιάδες οικοδόμους που παλεύουν ένσημο το ένσημο να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και άμεσα να λύσει αυτό το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

-Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλισης συνολικά στον κλάδο, θα αυξηθούν τα έσοδα στον ΕΦΚΑ και θα βελτιωθεί το δωροαδειόσημό μας που είναι πολύ αναγκαίο σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και συνεχών ανατιμήσεων.

-Επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μικτών Επιτροπών Ελέγχου των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις Κατασκευές, που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μία 10ετία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αποψιλώνοντας τους μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας από επιθεωρητές και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

-Έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους και εργαζόμενους στις Κατασκευές και τα συναφή επαγγέλματα που έχουν σταματήσει τη δουλειά τους και δεν καλύπτονται από κανένα μηχανισμό οικονομικής στήριξης του κράτους.

-Υπογραφή συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα πάνω από το ύψος των κατώτερων μεροκάματων της κλαδικής σύμβασης που έχουμε υπογράψει και πάνω από τα μεροκάματα που ήδη καταβάλλονται. Να υπογραφούν εργοταξιακές, διμερείς συμφωνίες κατά εργοτάξιο, εταιρεία, χώρο δουλειάς.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ό,τι δικαιώματα και κατακτήσεις είχαμε και έχουμε σαν εργαζόμενοι, σαν άνθρωποι, τα  κερδίσαμε διαχρονικά με τους αγώνες μας και κερδήθηκαν γιατί υπήρχε συνδικάτο, που ήμασταν όλοι μέλη του και το συνδικάτο μας οδηγούσε.

Τώρα προσπαθούν με νόμους και τρομοκρατία να απαγορεύσουν την δράση του συνδικάτου, να μας κλείσουν το στόμα και να μας συλλαμβάνουν όταν διεκδικούμε για την ασφάλειά μας και τα δικαιώματα μας.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΑΝ  ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ  ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.