Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 21:22

Απεργία οικοδόμων στη Μεσσηνία - “Νέκρωσαν” τα μεγάλα εργοτάξια

Απεργία οικοδόμων στη Μεσσηνία - “Νέκρωσαν” τα μεγάλα εργοτάξια

Για άλλη μια φορά η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία τους, σήμερα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει το Συνδικάτο τους, σε εργοτάξια σε μεγάλα έργα του Νομού δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία. Στο πλαίσιο της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ενώ ακολούθησε πορεία και υποβολή των αιτημάτων του κλάδου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον ΕΦΚΑ…

Το Συνδικάτο ανακοίνωσε για τη σημερινή απεργία: “Με επιτυχία στέφθηκε η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων στο νομό Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Σε εργοτάξια σε μεγάλα έργα του Νομού δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία. Είχε προηγηθεί  ενημέρωση από δυνάμεις του συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, σχεδόν σε όλες τις οικοδομές για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Μετά τη συγκέντρωση οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον ΕΦΚΑ Καλαμάτας όπου κατατέθηκαν και γραπτώς τα δίκαια αιτήματα των οικοδόμων.

Όταν τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί,  δεν μπορεί οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να μένουν υποστελεχωμένες. Απαιτούμε να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορούν να διεξάγονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να σωθούν ζωές.

Οι εργαζόμενοι, ειδικά οι νέοι σε ηλικία που μπαίνουν στο χώρο της οικοδομής δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι να γνωρίζουν τα μέτρα ασφαλείας, υπεύθυνη είναι η εργοδοσία και η επιθεώρηση εργασίας να τα γνωστοποιεί και να ελέγχει τους εργολάβους.

Το ΕΦΚΑ πέρα από το ότι αναγγέλλει τα ένσημα που πρέπει να κολληθούν σε μια κατασκευή, πρέπει να κάνει ελέγχους για τις επιπλέον εργασίες και αν κλάπηκαν ένσημα.

Τέλος όσον αφορά μια μικρή ομάδα εργολάβων οι οποίοι ενώ γνώριζαν για τη σημερινή απεργία των οικοδόμων, υποχρέωσαν εργαζόμενους να πάνε για δουλειά, το μόνο που κατάφεραν είναι να φέρουν τους εργαζόμενους πιο κοντά στο συνδικάτο.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο το συνδικάτο και καλούμε στα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού.

  •         Συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό την Παρασκευή 10 Νοέμβρη στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, ώρα έναρξης 6:30μμ
  •     Παρασκευή 17 Νοέμβρη, 50η επέτειος από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου”.