Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 16:55

Για την Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και την απεργία της 17 Απρίλη

Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

Η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας δεν επιθυμεί την επιτυχία της απεργίας της 17 Απρίλη γιατί δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, υποστηρίζει η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων, της δεύτερης δύναμης στο Εργατικό Κέντρο, που εκπροσωπείται από τους Βασίλη Μπίζα, Παναγιώτη Καράμπελα, Βαγγέλη Λαμπρόπουλο, Γιάννη Λαγογιάννη και Ρούλα Στραβάκου, σε παρέμβασή της με αφορμή τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προχθές, Τετάρτη 27 Μάρτη. Η ΔΑΣ με την παρέμβασή της καλεί τα Σωματεία να ξεκινήσουν την προετοιμασία της απεργίας και παρουσιάζει το διεκδικητικό της πλαίσιο “για τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας”.

 

Η παρέμβαση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων έχει ως εξής: “Παραμονές της απεργίας της 17ης Απρίλη, η εισήγηση του Προέδρου του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε".

Σε μια πολυσέλιδη παρέμβαση, ο πρόεδρος αρκέστηκε σε μια τυπική αναφορά για την απεργία και τα αιτήματα της. Όσον αφορά την οργάνωση της απεργίας, για το πως θα έχει επιτυχία και θα αποτελέσει ένα χτύπημα στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική, ούτε λόγος.

Για αυτό άλλωστε δεν δέχτηκε, ο Πρόεδρος του ΕΚ, η Γενική Συνέλευση να κουβεντιάσει αυτοτελώς το θέμα για το πώς θα οργανωθεί η απεργία, τι μέτρα θα πάρουν τα σωματεία της δύναμης του ΕΚ και το ίδιο το ΕΚ για την επιτυχία της.

Ο σκοπός του είναι η Απεργία στις 17 Απρίλη να μην πετύχει. Γιατί δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και το αντιλαϊκό της έργο, γιατί συμφωνεί με την πολιτική της και τα μέτρα που εφαρμόζει. 

Αποδείχτηκε ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες των εργαζόμενων, πολύ δε περισσότερο να οργανώσει τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους.

Άλλωστε, με ευθύνη του συγκεκριμένου Πρόεδρου, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ήταν “απών” από όλους τους αγώνες - αγωνιστικές διεκδικήσεις και δράσεις όλο το 2023, τις μεγάλες απεργίες, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Την πανελλαδική απεργία για το έγκλημα των Τεμπών στις 8 Μαρτίου 2023, την πανελλαδική απεργία ενάντια στο Νόμο Γεωργιάδη στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, την πανελλαδική απεργία ένα χρόνο μετά τα Τέμπη στις 28 Φλεβάρη 2024, τις δεκάδες κινητοποιήσεις για την υγεία όλο το 2023, τις δεκάδες δράσεις παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα του λαού της πόλης κτλ κτλ.

Η τεράστια συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, κόντρα στην ανοιχτή υπονομευτική δράση του Εργατικού Κέντρο Καλαμάτας, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, αγρότες και απλοί πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Καλαμάτας, θορύβησε πραγματικά τις τοπικές αρχές και την εργοδοσία.

Η απεργιακή μάχη στις 17 Απρίλη, μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο χαστούκι στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Ειδικά μπροστά στην προκλητική αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Απάντηση σ' αυτήν την πρόκληση δεν μπορεί να είναι άλλη, από τον αγώνα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου και καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας όλα τα χρόνια από το 2012 μέχρι σήμερα, με σταθμό την πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

Καλούμε όλους τους συνδικαλιστές, τους αντιπροσώπους της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας να κάνουν υπόθεση δική τους την επιτυχία της απεργίας στις 17 Απρίλη. Τα ΔΣ των σωματείων μας πρέπει τώρα να συνεδριάσουν οργανώνοντας περιοδείες και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, να ενημερωθούν τα μέλη των σωματείων, για τις διεκδικήσεις της απεργίας, για τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας.

Τέρμα στην κοροϊδία – Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τη ζωή μας

  •         Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  •         Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους.
  •         Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών.
  •         Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
  •         Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
  •         Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  •         Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  •         Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
  •         Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ»”.