Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 00:21

Απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων στο παλιό Δημαρχείο της Αριστομένους

Απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων στο παλιό Δημαρχείο της Αριστομένους

ΤΕΤΑΡΤΗ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ

Στη δική τους απεργιακή συγκέντρωση καλούν συνδικάτα της Μεσσηνίας, για την 24ωρη απεργία της Τετάρτης, με κύρια αιτήματα την αύξηση των μισθών, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση φόρων και την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί, στον πεζόδρομο της Αριστομένους κάτω από το παλιό Δημαρχείο. Την απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό Τομέα, το Συνδικάτο Γάλακτος τροφίμων Ποτών, το Συνδικάτο Επισιτισμού τουρισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το Παράρτημα Καλαμάτας του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ-Τραπεζών…

 

Σε κοινή ανακοίνωση των Συνδικάτων και Σωματείων σημειώνονται τα εξής: 

Ø  Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση… Με μισθούς που δε φτάνουν ούτε για τα βασικά. Να εργαζόμαστε με κάθε μορφή ευέλικτης εργασιακής σχέσης, προγράμματος και ωραρίου.

Ø  Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε.

Ø  Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ø  Οι «αυξήσεις» που προκύπτουν από τον απαράδεκτο καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, θα εξαφανιστούν «εν ριπή οφθαλμού» λόγω ακρίβειας. Ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με καθεστώς ελαστικών σχέσεων και δεν μπορούν να ζήσουν με 400 ευρώ, οι ονομαστικές αυξήσεις των 20-30 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της απελπισίας.

Διεκδικούμε:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, του επιδόματος αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών.

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να επαναλειτουργήσουν οι Μικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας.

Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

Όχι στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».