Η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης, έξω από το κτίριο. Τόνισε ότι η Εργατική Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία και μάλιστα μεταφερόμενη για τις 7 Μαΐου, Τρίτη του Πάσχα, όπως έχει αποφασιστεί. Είπε ο κ. Τσώνης ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, με κυρίαρχα αιτήματα την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ώστε, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το μισθό να μην τον καθορίζει η κυβέρνηση αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες με τις διαπραγματεύσεις τους, όπως γινόταν μέχρι τη περίοδο των μνημονίων, αλλά και την η αντιμετώπιση των προβλημάτων των προβλημάτων των εργαζομένων όπως η ανεργία, καθώς επίσης η ειρήνη, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη κ.λπ
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι είναι η κοινωνική ομάδα της χώρας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την υγειονομική, την ενεργειακή, της ακρίβειας και είναι ανάγκη να αυξηθούν οι αποδοχές τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των υποχρεώσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις ανισότητες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι το 10% του πληθυσμού της χώρας καρπώνεται το 55% του πλούτου, ενώ το 1% του πληθυσμού καρπώνεται του 25% του πλούτου!
Πέρα απ’ αυτά ο κ. Τσώνης αναφέρθηκε στο μόλις 26% από το σύνολο των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέλθει στο 80%. Ακόμη είπε ότι η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια χώρα στην Ευρώπη στα κέρδη των επιχειρήσεων, και η δευτεραθλήτρια, μετά τη Μάλτα, στην ακρίβεια.
Στ.Μ.
