Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 02:04

Σβήσαν το μηχανάκια και κατέβασαν τα κράνη διαμαρτυρόμενοι freelancer ταχυδιανομείς στην Καλαμάτα

Σβήσαν το μηχανάκια και κατέβασαν τα κράνη διαμαρτυρόμενοι freelancer ταχυδιανομείς στην Καλαμάτα

ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποχή από την εργασία τους πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου, τις ώρες πριν και κατά τη διάρκεια του τελικού του Champions League, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (freelancer) ταχυδιανομείς της efood στην Καλαμάτα, στην οδό Υπαπαντής πριν από την πλατεία των Αγίων Αποστόλων. Τονίζουν ότι δεν τηρούνται τα υπεσχημένα από την εταιρία και όσα προβλέπει η νομοθεσία, σχετικά με τις ώρες εργασίας τους, με αποτέλεσμα η αμοιβή τους να είναι τόσο περιορισμένη που να μην μπορούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις και ανάγκες, όπως την πληρωμή του ασφαλιστικού τους φορέα…

 

Ο Γιάννης Αβράμης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι freelancer αποφάσισαν να κλείσουν την πλατφόρμα “γιατί μας υποσχέθηκε κάποια πράγματα η εταιρία και δεν τα τηρεί. Μας είπαν θα δουλεύουμε 80 ώρες την εβδομάδα και παίρνουμε 25 και 30 ώρες”. Όπως τόνισε, με τα χρήματα που βγάζουν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τον λογιστή τους ούτε το ασφαλιστικό τους ταμείο”. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Νόμος 4808/2021, στο άρθρο 69, λέει ότι ο freelancer δικαιούται “να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, εντός δεδομένων χρονικών πλαισίων, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες και όχι με βάση τα συμφέροντα της ψηφιακής πλατφόρμας”. Ωστόσο, συνέχισε, “μας δίνουνε 2ωρα και 3ωρα όποτε θέλουνε. Δεν μπορείς να είσαι πέντε ώρες στο δρόμο και να πας δύο παραγγελίες, δεν βγαίνει, δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτά που πρέπει”. 

Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, που τόνισε ότι “στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία των εργαζομένων της efood, των freelancer. Είναι δίκαια πέρα για πέρα τα αιτήματά τους, είναι απαράδεκτο αυτό που δημιουργείται. Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι freelancer έχουν κοινά συμφέροντα με τους μισθωτούς ταυδιανομείς και θα πρέπει ο ένας να είναι αλληλέγγυος στον άλλο, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι το επάγγελμα των ντελιβεράδων είναι από τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα και πρέπει από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ταχυδιανομείς της efood στην Καλαμάτα τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν και να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η νομοθεσία. 

Στ.Μ.