ECO BAT
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2026 10:59

“Όχι στην παραχώρηση της διαχείρισης του νερού στους ιδιώτες” - Υπόμνημα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

“Όχι στην παραχώρηση της διαχείρισης του νερού στους ιδιώτες” - Υπόμνημα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τα αιτήματα των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας θέτει το Σωματείο Εργαζομένων, με υπόμνημά του, στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το οποίο ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στην Καλαμάτα. Υπογραμμίζοντας ότι “το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα” στο Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας ζητά “να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης που προβλέπει την παράδοση των ΔΕΥΑ στους Επιχειρηματικούς ομίλους”.

 

Το υπόμνημα έχει ως εξής: “Η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση προβλημάτων, ουσιαστικά προχωρά στη παραπέρα παράδοση της διαχείρισης του νερού σε ιδιωτικά κεφάλαια, δημιουργώντας μια πιο μεγάλη και συγκεντρωμένη «αγορά» στον τομέα, όπου μέσα από τις ανώνυμες εταιρείες, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι θα μπορούν πιο αποτελεσματικά να επενδύουν τα κεφάλαιά τους και θα εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

   Αξιοποιώντας το πρόβλημα των χρεών των ΔΕΥΑ, που προκλήθηκε εξαιτίας της υποστελέχωσης, και της  ενεργειακής ακρίβειας, στο πλαίσιο της πολιτικής της "πράσινης μετάβασης", δρομολογεί την απαράδεκτη υποχρεωτική ένταξη ενός μέρους τους στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και στην ΕΥΑΘ ΑΕ, οδηγώντας τις υπόλοιπες σε οικονομική ασφυξία, με στόχο την απορρόφησή τους σε επόμενη φάση.

   Τα στοιχεία από την υποστελέχωση των 4 ΔΕΥΑ Μεσσηνίας είναι αποκαλυπτικά τόσο από τις λιγοστές θέσεις πού προβλέπονται, όσο και από την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό.

ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ προβλέπονται 130 και είναι καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό 30. ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ προβλέπονται 34 και είναι καλυμμένες 16. ΔΕΥΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ προβλέπονται 30 και είναι καλυμμένες 12. ΔΕΥΑ ΠΥΛΟΥ προβλέπονται 54 και είναι καλυμμένες  10 

Αφού τις υποστελέχωσαν σκόπιμα όλες οι Κυβερνήσεις  έρχονται τώρα με  τα κριτήρια βιωσιμότητας και «διαχειριστικής επάρκειας»  των ΔΕΥΑ που θεσπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και την υπαγωγή στην ΡΑΑΕΥ, οι περισσότερες ΔΕΥΑ βρίσκονται σε συνεχή «στραγγαλισμό», με τα χρέη να μεγαλώνουν, ενώ αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων και η εντατικοποίηση της εργασίας με τα καθημερινά προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, ενώ διευρύνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και όλο και περισσότερες υπηρεσίες των ΔΕΥΑ παραδίδονται σε εργολάβους.

   Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι το κίνητρο για τις νέες μεταρρυθμίσεις είναι ο «εξορθολογισμός» της διαχείρισης, η αντιμετώπιση της σπατάλης, της λειψυδρίας  κ.α. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα διασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στους επενδυτές. Γι αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο απέναντι  στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης των ΔΕΥΑ, κανένα μέτρο για την οικονομική στήριξη από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, κανένα μέτρο για την επίλυση εργασιακών ζητημάτων όπως π.χ. είναι η κάλυψη των εργαζομένων που αναγκάζονται να εκτελούν επιφυλακή χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο κλπ.

   Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέχεια των προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στη βάση των οδηγιών της Ε.Ε. που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στα πλαίσια μιας πολιτικής που δεν λογαριάζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα.

    Θα οδηγήσουν αντικειμενικά σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμολογίων στην ύδρευση αλλά και την άρδευση καθώς και σε παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών και της ποιότητας του νερού. Ουσιαστικά η δυνατότητα ικανοποίησης της διευρυμένης λαϊκής ανάγκης για φθηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.

   Στα πλαίσια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στην πόλη μας, καλούμε τους Δημάρχους να αποφασίσουν και να διεκδικήσουν με τους εργαζόμενους

  1.   Την κατάργηση του Νόμου που παραδίδει την διαχείριση της ύδρευσης  της χώρας σε δυο ανώνυμες εταιρείες (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ),
  2.   Την ένταξη των ΔΕΥΑ και ιδιαίτερα την λειτουργία των Βιολογικών στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με σημαντική μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος.
  3.   Την στελέχωση των ΔΕΥΑ με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  4.   Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του Νερού και της αποχέτευσης.
  5.   Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
  6.   Ελεύθερες Συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΓΙΑ  ΤΟ  ΔΣ

Ο πρόεδρος Μιχαλόπουλος Κωνστνατίνος

Ο γ.γραμματέας Μπάκας Αθανάσιος                               



ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ