Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 03:16

“Κάποιοι που έχουν το σακούλι μοιράζουν τα χρήματα στα βουνά και τα λαγκάδια”

“Κάποιοι που έχουν το σακούλι μοιράζουν τα χρήματα στα βουνά και τα λαγκάδια”, είπε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Βέβαια όλοι κατάλαβαν ποιος συγκεκριμένα ήταν ο στόχος της κατηγορίας του Παναγιώτη Νίκα. Και ο Δημήτρης Φαββατάς, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, του είπε “και εσείς τα ίδια κάνετε κύριε δήμαρχε”. Και αν μπει κάποιος στη “Διαύγεια” του Δήμου Καλαμάτας, στην χθεσινή ημερομηνία 21/01/2019, μπορεί να διαπιστώσει εάν ο Δημήτρης Φαββατάς έχει δίκιο…

Χθες στη “Διαύγεια” υπάρχουν μεταξύ άλλων σειρά αναρτήσεων με εγκρίσεις διάθεσης πιστώσεων σε Συλλόγους. Πρόκειται κυρίως για την επιχορήγηση μικρών συλλόγων, με μικροποσά, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Για παράδειγμα εγκρίθηκαν 400 ευρώ για την επιχορήγηση του Αθλητικού Ομίλου Θουρίας “για διοργάνωση ημερίδας”. Ποσό 180,20 ευρώ για την προμήθεια βιβλίων “Ατομικισμός και Φιλία - Η ταυτότητα των Νέων Ελλήνων”. Ποσό 200 ευρώ για την επιχορήγηση του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας “για πολιτιστικές εκδηλώσεις”. Ποσό 500 ευρώ για την επιχορήγηση του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας “Ο Ποσειδών” “για διοργάνωση τουρνουά σκακιού”. Ποσό 300 ευρώ για την επιχορήγηση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλαμάτας “για διοργάνωση γιορτής”. Ποσό 300 ευρώ για την επιχορήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λαδαίων “Ο Ολυμπιονίκης Λαδάς” “για πολιτιστικές εκδηλώσεις”. Ποσό 1.200 ευρώ για την επιχορήγηση της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας “για διοργάνωση παράστασης”.

Θα είναι άδικο να ισχυριστεί κανείς ότι οι Σύλλογοι δεν κάνουν έργο και ότι δεν δικαιούνται μια μικρή επιχορήγηση για να διοργανώνουν κάποια εκδήλωση.

Εδώ και πολλά χρόνια όμως διάφορες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και διάφοροι σύμβουλοι έχουν κάνει συγκεκριμένη πρόταση για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των Συλλόγων. Η πρόταση είναι να καλεί ο Δήμος σε συγκεκριμένη περίοδο τους Συλλόγους να υποβάλουν τα αιτήματά τους, η αξιολόγηση των αιτημάτων να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια που θα συμφωνηθούν και με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε Σύλλογος θα βοηθηθεί ανάλογα με αυτό που αξίζει και όχι ανάλογα με το πόσο φιλικός είναι απέναντι στη δημοτική αρχή.

Όσο δεν μπαίνουν τέτοια κριτήρια κοινά συμφωνημένα αλλά ο δήμαρχος αποφασίζει μόνος του τι θα μοιράσει στον καθένα, τόσο θα μπορεί να ισχυριστεί ο Δημήτρης Φαββατάς και οποιοσδήποτε άλλος ότι “κάποιοι που έχουν το σακούλι μοιράζουν τα χρήματα στα βουνά και τα λαγκάδια”...

Σταύρος Μαρτίνος