Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 10:23

Μικρά από την Kalamata Journal: Ο δήμαρχος Καλαμάτας, το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θ.Βασιλόπουλος στην πίτα του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θ.Βασιλόπουλος στην πίτα του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ

“Νομίζετε ότι ο Δήμος ως εργοδότης πρέπει να έχει εμπλοκή με τα συνδικαλιστικά των εργαζομένων του; Ας τα βρουν μόνοι τους. Αν θέλουν ας δημιουργήσουν 1, 2, …15 Σωματεία. Όσα θέλουν!”. Αυτή την “αμέτοχη” τοποθέτηση έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας στη συνεχιζόμενη κριτική παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη στάση της δημοτικής αρχής όσον αφορά τα δύο αντιμαχόμενα Σωματεία στη ΔΕΥΑΚ. Το δεύτερο Σωματείο ιδρύθηκε το 2022, στην πρώτη δηλαδή θητεία του δημάρχου, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της οποίας ήταν και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ…

 

Ο δήμαρχος, πριν γίνει πρώτος πολίτης του Δήμου, ήταν και εκείνος πρόεδρος του Σωματείου του επαγγελματικού του κλάδου. Πως θα ένιωθε άραγε αν στον κλάδο του υπήρχαν 15 Σωματεία, όπως είπε; Θα μπορούσε να διεκδικήσει για τα μέλη του; Θα μπορούσε να κάνει, για παράδειγμα, τα σεμινάρια που έκανε για την επαγγελματική αναβάθμιση των συναδέλφων του; Μετά ο δήμαρχος έγινε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας. Πως θα ένιωθε αν αντί για μία υπήρχαν 2, 3 και περισσότερες Ομοσπονδίες; Να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα, ο δήμαρχος θα τιμηθεί, δίκαια, από την Ομοσπονδία “για την επί σειρά ετών προσφορά του στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην Ομοσπονδία ευρύτερα” και θα ανακηρυχτεί επίτιμος πρόεδρός της. 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε και για την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, αλλά και παρατάξεων της αντιπολίτευσης όπως και του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, σχετικά με την απόφασή του να μπει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ το Επιμελητήριο, αντί του Εργατικού Κέντρου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. 

Είπε ο δήμαρχος σχετικά: “Επειδή βλέπω αντιδράσεις από το Εργατικό Κέντρο και από τη μειοψηφία για τη θέση του εκπροσώπου του κοινωνικού φορέα, να πω ότι γιατί μας κατηγορείτε, επειδή τολμήσαμε να προτείνουμε έναν άλλο φορέα ως εκπρόσωπο μετά από χρόνια για να μπορεί να εκφραστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ; Αυτό είναι απολύτως νόμιμο. Δηλαδή το Εργατικό Κέντρο τι θα πάθει αν δεν εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ; Τίποτα απολύτως. Τώρα επιλέξαμε να βάλουμε το Επιμελητήριο εκεί που και αυτό εκπροσωπεί κόσμο και προφανώς ο λόγος που το προτείναμε είναι συγκεκριμένος: Ξεκινά το επόμενο διάστημα το πολύ μεγάλο έργο των 8 εκατομμυρίων στο κέντρο της Καλαμάτας, παρεμβάσεις σε 30 στρέμματα. Θέλουμε να έχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο επικοινωνία με τον εμπορικό κόσμο”. 

Δεν ακούγεται και τόσο πειστικό το ότι εάν δεν είναι το Επιμελητήριο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ δεν θα μαθαίνουν άμεσα η Επιχείρηση και ο Δήμος τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσει ο εμπορικός κόσμος σε σχέση με το έργο που ανέφερε ο δήμαρχος.  

Η ουσία φαίνεται ότι είναι ότι το Εργατικό Κέντρο με το Επιμελητήριο, από το θεσμικό τους ρόλο, δεν μπορούν να έχουν την ίδια θεώρηση των πραγμάτων, ο ένας προτάσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, ο άλλος των επιχειρηματιών. Η εκτίμηση είναι ότι με την επιλογή του Επιμελητηρίου ο δήμαρχος διασφάλισε άλλη μια ψήφο υπέρ των εισηγήσεων που θα κάνει η πλειοψηφία της ΔΕΥΑΚ, κάτι που δεν ήταν διασφαλισμένο με το Εργατικό Κέντρο. Πόσο βάση έχει αυτή η εκτίμηση θα φανεί άμεσα, στις ψηφοφορίες στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, ιδιαίτερα για τα εργασιακά ζητήματα.

Στ.Μ.