Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 12:44

Ενημέρωση για τις ρευματοπάθειες στο Πνευματικό Κέντρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τις «Ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα» πραγματοποιεί την Πέμπτη (30/05) στις 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος «ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ»...

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας για τις Ρευματικές Παθήσεις. Την ενημέρωση του κοινού θα πλαισιώσουν με ομιλίες τους ιατροί ρευματολόγοι, οι οποίοι θα εξηγήσουν ποιές είναι οι ρευματικές παθήσεις, πώς γίνεται η διάγνωση και θεραπεία, καθώς και για την επίδρασή τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους και εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών.Την εκδήλωση θα συντονίζουν ο Πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Δημήτριος Βασιλόπουλος (Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η Αντιπρόεδρος, Ευαγγελία Καταξάκη (MD,MSc,PhD Ρευματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ).
Λίγα λόγια για τις ρευματικές παθήσεις (ΡΠ)
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην χώρα μας οι ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000. Από αυτούς, το 13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1.000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα.


Τα αίτια των ΡΠ δεν είναι γνωστά, όμως, όπως φαίνεται, πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνισή τους (γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί κ.ά).Στην Ελλάδα, οι ΡΠ αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντί-στοιχα).
Οι ΡΠ προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα, ενώ, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Μπορεί να έχουν εκδηλώσεις από άλλα όργανα, όπως το δέρμα, τους πνεύμονες, τα αγγεία, το αίμα, το έντερο κλπ.


Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.tosomasoumilaei.gr.