Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 01:33

Σωματείο Νοσοκομειακών Γιατρών: Με αφορμή την παράδοση της α’ φάσης επέκτασης των Επειγόντων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σωματείο Νοσοκομειακών Γιατρών: Με αφορμή την παράδοση της α’ φάσης επέκτασης των Επειγόντων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Την ιδιαίτερη χαρά του εκφράζει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας για το έργο της επέκτασης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ταυτόχρονα όμως καταγγέλλει ότι ενώ το ΤΕΠ επεκτείνεται το νοσηλευτικό προσωπικό αποδυναμώνεται και οι ασθενείς θα συνεχίσουν να συνωστίζονται. Τονίζει επίσης ότι στο πλαίσιο του έργου στο ΤΕΠ δεν δημιουργήθηκαν απαραίτητοι χώροι για το προσωπικό. Ακόμη το Σωματείο υπογραμμίζει τη διαφωνία του με την αλλαγή της σύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων, ώστε να ενταχθούν στα συμβούλια εκπρόσωποι των περιφερειαρχών και των ιατρικών συλλόγων, σε βάρος της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η αλλαγή αυτή έγινε στο πλαίσιο της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου…

Η παρέμβαση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας έχει ως εξής: «Στις 08-05-23 έγιναν  τα εγκαίνια  της ανακαίνισης των ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

     Οπωσδήποτε δεχόμαστε το γεγονός αυτό με ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο ανακαινισμένος  χώρος είναι αξιοπρεπής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς.

    Υποχρεούμαστε όμως από την θέση μας να καταγγείλουμε  τα εξής:

 

1) H επέκταση ενός χώρου του νοσοκομείου θα πρέπει να συνοδεύεται και από την  ανάλογη αύξηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, γραμματιακή υποστήριξη). Σε αντίθετη περίπτωση ο  χώρος, αν και αξιοπρεπής, αποτελεί έναν χώρο όπου συνωστίζονται οι ασθενείς χωρίς την ανάλογη αντιμετώπιση.

Η Διευθύντρια Ιατρός των Τ.Ε.Π. εδώ και μήνες με επίσημο έγγραφο έχει επισημάνει στα αρμόδια όργανα του Γ.Ν.Μ. την αποδυνάμωση του τμήματος, καθώς μετακινούνται έμπειροι νοσηλευτές για κάλυψη άλλων αναγκών του Νοσοκομείου, αλλά και για την απαιτούμενη εκπαίδευση τους, χωρίς όμως την ανάλογη αντικατάσταση τους (αποτέλεσμα της υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό).

       Επιτέλους στο τελευταίο διάστημα (μετά από επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις οι οποίες δεν είχαν ενδιαφέρον από ιατρούς) έχουν διορισθεί 3 ιατροί στο Τ.Ε.Π.  Ο σημερινός δηλαδή αριθμός των συναδέλφων είναι 4 μόνιμοι, όμως για την επισκεψιμότητα που έχει το Τ.Ε.Π. στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας η συγκεκριμένη δύναμη των ιατρών συνιστά επικίνδυνη υποστελέχωση.

   2)Στο σχέδιο της επέκτασης δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για αναγκαίους χώρους που θα αποτελούν: α)Γραφεία των ιατρών β)Γραφεία των νοσηλευτών γ) Χώρος ανάπαυσης των νοσηλευτών δ)Κοιτώνες των ιατρών που βρίσκονται σε 24ωρη εφημερία.

   Η εργασία στο Τ.Ε.Π. είναι ιδιαίτερα απαιτητική και κουραστική, το νοσοκομείο οφείλει να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε αυτά. Το γεγονός οτι δεν υπάρχουν οι κοιτώνες των ιατρών του Τ.Ε.Π. κοντά στον χώρο του Τ.Ε.Π. αποτελεί επισφάλεια. Το θέμα με την έλλειψη αυτών των χώρων έχει τεθεί επανειλημμένα στην Διοίκηση από τους εργαζόμενους και από το σωματείο μας, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι στο Τ.Ε.Π.  για όλο αυτό το διάστημα που γίνεται η ανάπλαση δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες με θόρυβο, σκόνη και συνεχείς μετακινήσεις και αυτό θα συνεχιστεί  καθώς οι εργασίες δεν έχουν αποπερατωθεί. Δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι παραδίδεται έτοιμος ο χώρος για χρήση, απέχουμε όμως αρκετά από αυτό.

  3) Σύμφωνα με τις επίσημες θεσμοθετημένες προδιαγραφές της χωροταξίας του σύγχρονου Τ.Ε.Π. θα πρέπει να υπάρχει άμεση οπτική επαφή των υπαλλήλων της υποδοχής-διαλογής με τους ασθενείς που αναμένουν στην αίθουσα υποδοχής. Αυτό δεν γίνεται στο δικό μας ανακαινισμένο Τ.Ε.Π.

  4)Η εκπροσώπηση της περιφέρειας στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, για την οποία μιλούσε ο κ.Νίκας, έγινε με πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Υγείας όπου τροποποιείται η σύνθεση των Δ.Σ. των δημόσιων νοσοκομείων. Καταργούνται ως τακτικά μέλη ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας (με αναπληρωματικό μέλος των Πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου) και ο Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας (με αναπληρωματικό μέλος τον Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας). Στην θέση τους ορίζονται ως τακτικά μέλη ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης περιφέρειας και ένας εκπρόσωπος του οικείου ιατρικού συλλόγου.  Έτσι στο Δ.Σ. η εκπροσώπηση από εργαζόμενους του νοσοκομείου από τον αριθμό 4 πέφτει στον αριθμό 2 (ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος των ιατρών και ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων) με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο στην λήψη των αποφάσεων όσο και στην ενημέρωση των υπόλοιπων μελών.

    Ο νόμος αυτός μας βρίσκει αντίθετους και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) έχει ζητήσει την απόσυρση του. Είναι επικίνδυνο  η πλειοψηφία του  Δ.Σ. να απαρτίζεται από ανθρώπους που δεν δουλεύουν στο χώρο.

Ο νόμος αυτός και η εκπροσώπηση της περιφέρειας στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται στο πλαίσιο της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε  νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την δημόσια υγεία».