Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 22:06

«Απαράδεκτη και επικίνδυνη» μετακίνηση των παθολόγων του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Νοσοκομείο Σπάρτης

«Απαράδεκτη και επικίνδυνη» μετακίνηση των παθολόγων του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Νοσοκομείο Σπάρτης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οι Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που έτσι και αλλιώς είναι υποστελεχωμένες, οδηγούνται σε διάλυση με την απόφαση μετακίνησης των παθολόγων στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, όπου εκεί η υποστελέχωση είναι ακόμη πιο σοβαρή, υπογραμμίζει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και καταγγέλλει ότι η απόφαση για αυτές τις μετακινήσεις «κρίνεται  απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους πολίτες τους νομού μας, καθώς ήδη η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Καλαμάτας λειτουργεί πια αποκλειστικά με τους συναδέλφους μας στο «κόκκινο»  και εξαναγκάζονται να δουλέψουν ακόμη και συνεχή 48ωρα»…

 

Το Σωματείο τονίζει ότι οι μετακινήσεις δεν λύνουν προβλήματα, αντίθετα δημιουργούν μεγαλύτερα και μάλιστα οδηγούν ακόμη και στο κλείσιμο κλινικών γιατί οι γιατροί, εξουθενωμένοι και απαξιωμένοι, αναγκάζονται να παραιτηθούν.

Το Σωματείο καταγγέλλει την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας για την απόφασή τους να μετακινηθούν οι παθολόγοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Πιο συγκεκριμένα η καταγγελία έχει ως εξής: «Η  6η Υ.Π.Ε. και  η Διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας στην προσπάθεια τους  να καλύψουν τα κενά σε παθολόγους του Νοσοκομείου της Σπάρτης δίνουν την εντολή στους παθολόγους του Νοσοκομείου της Καλαμάτας να μετακινηθούν στην Σπάρτη για την κάλυψη εφημεριών.

 

Αυτή η ενέργεια κρίνεται  απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους πολίτες τους νομού μας καθώς ήδη  η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Καλαμάτας  λειτουργεί πια αποκλειστικά με τους συναδέλφους  μας στο <<κόκκινο>>  και εξαναγκάζονται να δουλέψουν ακόμη και  συνεχή 48ωρα. Παρόλη την επιβάρυνσή τους δεν καταφέρνουν να καλύψουν όλες τις ημέρες του μήνα με ασφαλή εφημέρευση, δηλαδή σε ενεργή εφημερία. Υπάρχουν ημέρες του μήνα που οι κλινικές βρίσκονται με ιατρό σε εφημερία μικτή ή ετοιμότητας και δυστυχώς υπάρχουν και ημέρες στον μήνα που δεν υπάρχει καθόλου ιατρός σε κάποια από τις 2 κλινικές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών. Όλοι οι συνάδελφοι έχουν συσσωρευμένες κανονικές άδειες προηγουμένων ετών, τις οποίες με την παρούσα κατάσταση των κλινικών είναι αδύνατο να αποχρεώσουν,  με  άμεση συνέπεια την εργασιακή εξουθένωση των παθολόγων μας.

   Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στους συναδέλφους μας από την Σπάρτη, αλλά η μετακίνηση των παθολόγων της Καλαμάτας το μόνο που θα καταφέρει είναι να διαλύσει και την δική μας παθολογική κλινική.

   Έχουμε την αίσθηση ότι οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς προς την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

     Οι μετακινήσεις των ιατρών από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας αποτελούν πια πάγια τακτική της Διοίκησης.

    Το καλοκαίρι μετακινήθηκε καρδιολόγος στην Σπάρτη πάλι για εφημερίες. Όταν προκύπτουν ανάγκες στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας μετακινούνται οι μόλις 3 νεφρολόγοι του Νοσοκομείου της Καλαμάτας εκεί. Μετακινούνται οι Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πώς οι μετακινήσεις καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο τμημάτων.

Η πλήρης ηθική, επιστημονική και εργασιακή απαξίωση μας, δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή σε πολλούς συναδέλφους πέρα από την παραίτηση για να διαφυλάξουν στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια τους.

-Να σταματήσουν άμεσα οι  μετακινήσεις. Δεν αποτελούν την λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης.

-Να δοθεί αύξηση στους μισθούς των υγειονομικών και να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για την περιφέρεια.

-Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία του νομού μας».