Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 15:51

Ενδείξεις λαθρανασκαφής στο Ψάρι της Τριφυλίας

Ενδείξεις λαθρανασκαφής στο Ψάρι της Τριφυλίας

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΘΟΛΩΤΟ ΤΑΦΟ ΣΤΟ ΜΕΤΣΙΚΙ 
Σκαμμένος σε βάθος δύο μέτρων περίπου και μάλιστα πρόσφατα, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο είτε δεν έχει βγει νέα βλάστηση είτε είναι πολύ νέα, βρέθηκε χώρος κοντά στον μεγάλο θολωτό τάφο στη θέση Μετσίκι, στο Ψάρι της Τριφυλίας (νυν Δήμου Οιχαλίας). Πιθανότατα πρόκειται για λαθρανασκαφή, ενώ στην περιοχή και στο παρελθόν έχουν γίνει παράνομες ανασκαφές από αγνώστους…

Σχετικά στοιχεία έδωσε στην «Kalamata Journal» αναγνώστης μας, που κατάγεται από την περιοχή και επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο σχετικά τακτικά. Μας διαβεβαίωσε δε ότι το σημείο που βρέθηκε σκαμμένο την προηγούμενη φορά που πήγε στο Μετσίκι ήταν απείραχτο.
Όπως σημείωσε επίσης, έχουν γίνει σκαψίματα σε δύο σημεία, προς την πλευρά του δυτικού άκρου του αρχαιολογικού χώρου.
Στο Μετσίκι έχει βρεθεί μεγάλος θολωτός τάφος που χρονολογείται στην περίοδο -1.600 έως -1.400, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μάλιστα ένα προστατευτικό στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία έχει καταστραφεί!
Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, ενώ φορείς έχουν ζητήσει να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα, καθώς υπάρχει βεβαιότητα ότι θα ανασυρθούν στην επιφάνεια και άλλα σημαντικά ευρήματα. Η ανάδειξη δε του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με τη Νέδα και τον Επικούριο Απόλλωνα, που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Στ.Μ.