Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 01:19

Εγκαίνια των έργων στο Ανάκτορο του Νέστορος με τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά

Το νέο στέγαστρο και νέος διάδρομος ξενάγησης, που δεν πατάει πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Το νέο στέγαστρο και νέος διάδρομος ξενάγησης, που δεν πατάει πάνω στον αρχαιολογικό χώρο

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Στο Ανάκτορο του Νέστορος, τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που με τα έργα που έγιναν αναδείχθηκε και σε έναν από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, θα έρθει την Κυριακή ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, για την εκδήλωση των εγκαινίων. Τα σημαντικότερα από τα έργα που εγκαινιάζονται είναι το εντυπωσιακό νέο στέγαστρο του Ανακτόρου με τον αναρτημένο διάδρομο ξενάγησης, καθώς και οι μοντέρνες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ξενάγησης των επισκεπτών…

Όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, «την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 και ώρα 12 μ.μ. εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. 
Τα έργα: «Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ και «Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013», με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του πανεπιστήμιου του Cincinnati για την πραγματοποίηση του έργου. 
Το Ανάκτορο του Νέστορος, το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, συμβάλλει αποφασιστικά στη γνώση μας για τις αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1680-1060 π.Χ.). O πλούτος των κινητών ευρημάτων καθώς και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών ανέδειξαν την απαράμιλλη μυκηναϊκή τέχνη, την υψηλή εξειδίκευση των καλλιτεχνών αλλά και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Ανακτόρου. 
Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού. Το νέο στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και φερόμενο από 16 μόνο υποστυλώματα διαμοιρασμένα στις δύο μακρές πλευρές του, καλύπτει ενιαία το κεντρικό ανακτορικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ., προστατεύοντάς το με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Αναρτώμενοι από το στέγαστρο διάδρομοι προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης. 
Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Europe in my Region 2016 “Open EU Project Days”, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τις πρωτοβουλίες της EE-DG Regio. 
Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό».