Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 18:35

Εξαπλώνεται η ασθένεια που θανατώνει τα πλατάνια στους καταρράκτες της Νέδας

Εξαπλώνεται η ασθένεια που θανατώνει τα πλατάνια στους καταρράκτες της Νέδας

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΞΕΡΑΘΗΚΑΝ 
Όποιος επισκέπτεται σταθερά κάθε χρόνο τους καταρράκτες της Νέδας θα έχει αντιληφθεί την καταστροφή με τα νεκρά πλατάνια, στην περιοχή της μεγάλης «Κολυμπήθρας». Φέτος έχουν θανατωθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και άλλα δέντρα, κάτι που εντείνει την ανησυχία για τη μετάδοση της αρρώστιας σε όλη την περιοχή της Νέδας, από το ύψος των καταρρακτών μέχρι τις εκβολές…

Το πρόβλημα στην μεγάλη «Κολυμπήθρα» της Νέδας έγινε εμφανές πριν δύο χρόνια, με δύο πλατάνια να έχουν ξεραθεί σχεδόν τελείως. Πέρσι τα πλατάνια αυτά και άλλο ένα ήταν εντελώς ξερά ενώ φέτος έχουν θανατωθεί και άλλα.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάδοση της ασθένειας μέσω των νερών του ποταμού, που μεταφέρουν κλαδιά μολυσμένων δέντρων, είναι πολύ εύκολη. Ήδη ανάλογα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στους ποταμούς Καλαμάς και Αχέροντας. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι μεγάλος για τα πλατάνια της Νέδας, μέχρι να αντιδράσει η φύση και να αντιμετωπίσει η ίδια αυτή την ασθένεια.
Προς το παρόν μόνο προληπτικά μέτρα μπορούν να λυφθούν και αυτά είναι η αποφυγή του κλαδέματος των δέντρων, η αποφυγή αμμοληψιών και η απολύμανση των μηχανημάτων και των εργαλείων μετά από τις εργασίες σε περιοχές με πλατάνια.
Στ.Μ.
NEDA-PLATANIA-ORTHIA-03-08-16.jpg