Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 22:35

Ο Βίτσας συγχαίρει τον Τσώνη και αναγγέλλει την εγκατάσταση προσφύγων σε άλλη τοποθεσία

Ο Βίτσας συγχαίρει τον Τσώνη και αναγγέλλει την εγκατάσταση προσφύγων σε άλλη τοποθεσία

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Το υπουργείο Άμυνας εμφανίζεται αποφασισμένο να μεταφέρει στο Δήμο Μεσσήνης «χειμαζόμενους συνανθρώπους μας, πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά που έχουν ζήσει και ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου». Αυτό προκύπτει από τη νέα επιστολή του αναπληρωτή υπουργού και συντονιστή του διυπουργικού για το προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, προς το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη. Η επιστολή έχει ημερομηνία 1η Αυγούστου και παρουσιάστηκε απόψε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, η οποία ήταν και πάλι ταραχώδης, με αντιπαραθέσεις και με δημοτικούς συμβούλους να δηλώνουν ότι δεν είναι ρατσιστές αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να πάνε πρόσφυγες και μετανάστες στο Δήμο τους!...

Η επιστολή του Δημήτρη Βίτσα προς τον Γιώργο Τσώνη έχει ως εξής: «Αγαπητέ Δήμαρχε, ευχαριστώ για την επιστολή σου και ακόμη περισσότερο σε ευχαριστώ για την προσπάθεια που κατέβαλες. Γνωρίζω ήδη από τον Τύπο όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατανοώ τη δυσκολία της θέσης σου. Θαυμάζω το γεγονός ότι επέμεινες έως το τέλος με πνεύμα προοδευτικό και θάρρος ψυχής ως άνθρωπος και ως γνήσιος Έλληνας. Δυστυχώς στο χώμα που γέννησε  μεγάλες ιδέες όπως αυτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελεήμονος προσφοράς, της φιλοξενίας του ταλαιπωρημένου ικέτη πρόσφυγα, σ’ αυτό το χώμα, σ’ αυτή τη χώρα χρειάζεται ακόμη να παλεύουμε ενάντια στη ξενοφοβία, ενάντια στο φόβο στο άγνωστο. Θα το κάνουμε λοιπόν και θα κοιμόμαστε γαλήνια όπως ο άνθρωπος που έκανε καλά τη δουλειά του. Είμαι σίγουρος πως οι κάτοικοι της Μεσσήνης θα σταθούν δίπλα σας αναγνωρίζοντας έναν γενναίο Δήμαρχο, έναν καλό άνθρωπο. Όπως αντιλαμβανόμαστε και αφού το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε έτσι, δεν θα χρησιμοποιήσουμε το χώρο Μακαρία. Θα βρούμε άλλον χώρο στην περιοχή που δεν είναι δημοτική περιουσία ώστε να φροντίσουμε τους χειμαζόμενους συνανθρώπους μας, τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν ζήσει και ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου και αναζητούν σ’ εμάς τους «πολιτισμένους» μια χείρα βοηθείας».
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με τον επικεφαλής της, Στάθη Αναστασόπουλο, ζήτησε να προσδιοριστεί ημερομηνία νέας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον καθορισμό του τρόπου αντίδρασης του Δήμου σε περίπτωση που αποφασίσει η κυβέρνηση τη μεταφορά προσφύγων στο Δήμο Μεσσήνης.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, επανέλαβε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας σε παλιά κατασκήνωση της Βελίκας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί γιατί η ύπαρξη των προσφύγων μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες βρίσκονται υπό σχεδιασμό.
Στ.Μ.