Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 18:57

Έγινε ο "αρραβώνας" Μεσσήνης - Οιχαλίας για την κοινή διαχείριση των σκουπιδιών τους

Έγινε ο "αρραβώνας" Μεσσήνης - Οιχαλίας για την κοινή διαχείριση των σκουπιδιών τους

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, τα οποία συνεδρίασαν χθες το βράδυ, στη Μεσσήνη και στον Μελιγαλά αντίστοιχα, αποφάσισαν οι δύο Δήμοι να προχωρήσουν στην από κοινού διαχείριση των απορριμμάτων τους, μέχρι να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση από την Περιφέρεια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κληθούν σε νέα συνεδρίαση τα δύο Δημοτικά Συμβούλια, προκειμένου να γίνει η επιλογή της τοποθεσίας στην οποία θα δημιουργηθεί η κοινή μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων των δύο Δήμων. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης πήρε μια απόφαση ρίσκου, όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση: Να ζητήσει τη διακοπή της εργολαβίας της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των χωματερών, σε ό,τι αφορά τη χωματερή των Λιμενικών. Ο Δήμος Μεσσήνης θα επιδιώξει να μπει σε πρόγραμμα για την απορρύπανση της χωματερής, διότι υποστηρίζει ότι το έργο της αποκατάστασης που γίνεται από την Περιφέρεια περιορίζεται στην επικάλυψη των σκουπιδιών με χιλιάδες τόνους χώμα, κάτι όμως που δεν θα επιτρέψει στη συνέχεια την αξιοποίηση αυτής της έκτασης του Δήμου, η οποία τονίζεται ότι έχει τεράστια αναπτυξιακή σημασία και μελλοντικά θα φέρει στο Δήμο πολύ σημαντικά οφέλη…

Η απόφαση για τη συνεργασία των δύο Δήμων για την κοινή προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων τους ελήφθη και στα δύο Δημοτικά Συμβούλια με μεγάλη πλειοψηφία.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, τόνισε ότι η συνεργασία των δύο Δήμων θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, γιατί αντί για δύο μονάδες διαχείρισης θα χρειαστεί να γίνει μία. Επεσήμανε ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει χρηματοδοτηθεί με 1.500.000 ευρώ για την προσωρινή διαχείριση, ενώ ο Δήμος Οιχαλίας με 650.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, τόνισε, δεν θα έφταναν για να φτιάξει ο κάθε Δήμος τη δική του μονάδα, οπότε θα αναγκαζόταν να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες ώστε να καλυφθεί το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας της κάθε μονάδας επεξεργασίας. Η μονάδα που θα δημιουργηθεί για τους δύο Δήμους θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 17.000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο. Ο Νίκος Ξαρχάκος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε όταν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, από την Περιφέρεια και την εταιρία που έχει κερδίσει το διαγωνισμό, η μονάδα των δύο Δήμων θα συνεχίσει τη λειτουργία της για τη διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά την τοποθεσία όπου θα γίνει η μονάδα, ο Νίκος Ξαρχάκος εισηγήθηκε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις. Το ίδιο θα πράξει και το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας. Οι προτάσεις για την τοποθεσία πρέπει να τεθούν στην κρίση των Δημοτικών Συμβουλίων, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισαν ότι πρόκειται για ένα σχεδιασμό που κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, αν και εξέφρασαν επιμέρους προβληματισμούς.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Μεσσήνη, Κώστας Αποστολόπουλος, αλλά και στην Οιχαλία, Κώστας Ρεΐντζόπουλος, διαφώνησαν με την πρόταση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μονάδα αυτή που πάνε να φτιάξουν οι δύο Δήμοι σε λίγο καιρό θα δοθεί προίκα στην εταιρία που θα κάνει την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων.
ΛΙΜΕΝΙΚΑ
Σε ό,τι αφορά τη χωματερή των Λιμενικών στη Μεσσήνη, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος πρότεινε τη διακοπή της εργολαβίας της Περιφέρειας,  σε ό,τι αφορά την αποκατάστασή της, ώστε να επιδιωχθεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα η απορρύπανση της χωματερής, για να μπορέσει στη συνέχεια να αξιοποιηθεί αυτή η εξαιρετικά σημαντική έκταση του Δήμου.
Ο δήμαρχος όμως, Γιώργος Τσώνης, αρχικά εξέφρασε την αντίρρησή του, τονίζοντας ότι πρέπει να ζητηθεί από την Περιφέρεια η εξαίρεση της χωματερής των Λιμενικών από την εργολαβία της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των χωματερών. Διαφορετικά, συνέχισε, ο εργολάβος θα έρθει πολύ σύντομα για να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης και δεν θα μπορεί να τον διακόψει κανένας, όπως έγινε πριν από ένα μήνα περίπου. Σημείωσε μάλιστα ότι έχει και σχετικές πληροφορίες ότι ο εργολάβος αναμένεται στα Λιμενικά μέχρι το τέλος του μήνα. Ακολούθως ωστόσο ο δήμαρχος αποδέχθηκε την εισήγηση του αντιδημάρχου του για την διακοπή της εργολαβίας σε ό,τι αφορά τα Λιμενικά αντί για την εξαίρεση της χωματερής από την εργολαβία.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, συμφώνησε με την εισήγηση του αντιδήμαρχου, τόνισε όμως ότι πρόκειται για απόφαση ρίσκου, διότι καραδοκούν μεγάλα πρόστιμα, τα οποία με λάθος χειρισμούς θα βεβαιωθούν και θα επιβαρύνουν πάρα πολύ τους δημότες.
Ο δήμαρχος,  Γιώργος Τσώνης, τόνισε πάντως ότι το θέμα της απορρύπανσης των Λιμενικών, για την αξιοποίηση στη συνέχεια αυτής της περιοχής, την αξία της οποίας προσδιόρισε σε τουλάχιστον 80.000.000 ευρώ, είναι κορυφαίας σημασίας για το Δήμο. Όπως τόνισε, το όφελος από την απορρύπανση θα είναι πολλαπλάσιο για το Δήμο από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.
Σημειώνεται τέλος ότι ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων βλέπει θετικά το σχεδιασμό και το αίτημα του Δήμου Μεσσήνης για τη χρηματοδότηση της απορρύπανσης της χωματερής. Ωστόσο ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, σχολίασε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, προσθέτοντας ότι περιμένει με τις ενέργειές τους να τον κάνουν να τους εμπιστευτεί.
Στ.Μ.