Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 00:53

Τετράιχνο δρόμο και τραμ μέχρι τη Μπούκα ζητάει ο Γιώργος Τσώνης

Τετράιχνο δρόμο και τραμ μέχρι τη Μπούκα ζητάει ο Γιώργος Τσώνης

ΜΕΣΣΗΝΗ
Την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τη Μπούκα της Μεσσήνης και τη δρομολόγηση τραμ που θα συνδέει την Καλαμάτα με τη Μεσσήνη και τη Μπούκα, διεκδικεί η δημοτική αρχή Μεσσήνης, παράλληλα με το νέο δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου, που θα είναι τετράιχνος, θα παρακάμπει τη Μεσσήνη και τη Βελίκα και θα περιλαμβάνει και κάθετους άξονες προς τη Μπούκα, την Ανάληψη, τη Βελίκα και τον Αριστομένη. Αυτά ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης…


Σε ό,τι αφορά το τραμ, ο δήμαρχος δήλωσε πως μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα με το υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, το περασμένο Σάββατο που επισκέφθηκε την Καλαμάτα για την περιμετρική οδό, όταν και ανήγγειλε ότι υπάρχει σχεδιασμός για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου για την εξυπηρέτηση τουριστικών γραμμών. Ο κ. Τσώνης τόνισε ότι είναι απόλυτα δίκαιο να ικανοποιηθεί το αίτημα της Μεσσήνης για τη δρομολόγηση τραμ από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεσσήνη και για την επέκταση της γραμμής μέχρι τη Μπούκα, διότι αυτό θα εξυπηρετήσει και το σκοπό της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και θα αποκαταστήσει την αδικία της διακοπής της λειτουργίας του τρένου στην περιοχή, που ιστορικά είναι συνδεδεμένη με το σιδηρόδρομο. Σχολίασε επίσης ότι το τρένο είναι το μέσο που θα υποστηρίξει στο μεγαλύτερο βαθμό την τουριστική προοπτική της περιοχής του.
Σε ότι αφορά το Καλαμάτα-Ριζόμυλος (και Πύλος-Μεθώνη) ο δήμαρχος ξεκινώντας σημείωσε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για το θέμα αυτό, στη συνέχεια όμως ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με όσα έχει μάθει η μελέτη βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης και ότι το αίτημα της δημοτικής αρχής να συμπεριληφθούν στη μελέτη κάθετοι άξονες προς τη Μπούκα, την Ανάληψη, τη Βελίκα και τον Αριστομένη έχει γίνει απολύτως αποδεκτό, όπως και η παράκαμψη της Μεσσήνης και της Βελίκας. Το από πού θα ξεκινάει ο δρόμος ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει, αμέσως μετά όμως είπε ότι προφανώς θα περιλαμβάνονται στη μελέτη τα περίπου εφτά χιλιόμετρα νέας παραλιακής χάραξης στη δυτική παραλία της Καλαμάτας. Άφησε να εννοηθεί ότι ο δρόμος από τη δυτική παραλία της Καλαμάτας θα βγαίνει κάπου στον κόμβο του αεροδρομίου και στο τμήμα από το αεροδρόμιο μέχρι την παράκαμψη της Μεσσήνης τα δύο αντίθετα ρεύματα κυκλοφορίας θα διαχωρίζονται από τη γραμμή του τρένου. Αυτός ο δρόμος, που θα είναι τετράιχνος, θα είναι μια μικρή Αττική Οδός, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ο κ. Τσώνης έδειξε να είναι ευχαριστημένος με το συγκεκριμένο σχεδιασμό, αν και τόνισε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει ένας ασφαλής και άνετος δρόμος και όχι το αν θα επιλεγεί η παραλιακή χάραξη ή η χάραξη που θα προτείνει η μελέτη του Μορέα. Ωστόσο επανέλαβε και αυτή τη φορά ότι το κόστος της παραλιακής χάραξης υπολογίζεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σχολίασε ότι είναι τόσο μεγάλο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για την αναβάθμιση ολόκληρου του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μιλούσε για το υψηλό κόστος της παραλιακής χάραξης από το 2009, σχολίασε όμως ότι αν η κυβέρνηση έχει τα λεφτά ας φτιάξει το δρόμο σύμφωνα με την παραλιακή χάραξη.
Τέλος, ο δήμαρχος ανέφερε ότι το όραμα της Μεσσήνης δεν είναι να ανταγωνιστεί την Καλαμάτα αλλά να γίνει η Μεσσήνη η Γλυφάδα της Καλαμάτας!
Στ.Μ.