Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 12:49

"Βρέχει" εκατομμύρια στο Δήμο Μεσσήνης από την κυβέρνηση

"Βρέχει" εκατομμύρια στο Δήμο Μεσσήνης από την κυβέρνηση

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ 
Η αισιοδοξία και η ικανοποίηση κυριαρχούσαν χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει διαθέσει στο Δήμο Μεσσήνης 2,4 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές από την πλημμύρα του περασμένου Σεπτέμβρη, καθώς και οι διαβεβαιώσεις για την έγκριση το αμέσως προσεχές διάστημα επιπλέον μεγάλων ποσών για αναγκαία έργα, έκαναν το δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, να δηλώσει «πολύ χαρούμενος», γιατί «φαίνεται ότι ο αγώνας που κάνουμε δύο χρόνια τώρα, ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες, δικαιώνεται, πιάνει τόπο. Με τις συνεχείς μας επισκέψεις στα υπουργεία πείσαμε τους αρμοδίους ότι χρειάζεται να βοηθήσουν»…

Χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την αποδοχή έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1.000.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, η απόφαση για την καταβολή της οποίας υπογράφτηκε πριν από λίγες ημέρες. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη δημοπράτηση έργου αποκατάστασης ζημιών στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Επιπλέον ενέκρινε την αποδοχή έκτακτης χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν κυρίως για την ολοκλήρωση ημιτελών παρεμβάσεων σχετικά με την αποκατάσταση διαφόρων καταστροφών και ζημιών. Επιπροσθέτως, εγκρίθηκε η αποδοχή έκτακτης χρηματοδότησης, πάλι από το υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 50.000 ευρώ, για παρεμβάσεις αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος, τα έργα αυτά θα διατεθούν για παρεμβάσεις με σκοπό την αποκατάσταση ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και τον εμπλουτισμό πηγών.
Στα παραπάνω ποσά, που αθροιστικά ανέρχονται στο 1.150.000 ευρώ, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, σημείωσε ότι πρέπει να προστεθούν και οι 250.000 ευρώ που διατέθηκαν στο Δήμο μετά τις καταστροφές του περασμένου Σεπτέμβρη για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Επίσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αναγγελθεί η χρηματοδότηση, με 2,7 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Υποδομών, για την υλοποίηση τριών σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, ένα στο Πεταλίδι, ένα διπλό έργο, όπως σημείωσε ο κ. Τσώνης, στη Μεσσήνη και ένα στη Βαλύρα.
Πέρα από όλα αυτά, ο δήμαρχος κ. Τσώνης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και πως περιμένει ότι από τη συνάντηση θα βγουν θετικά αποτελέσματα σχετικά με αιτήματα του Δήμου για την χρηματοδότηση έργων όπως η δημιουργία Δημοτικής Αγοράς στη Μεσσήνη, η βελτίωση της ύδρευσης της Ανδριανής και της Λογγάς κ.ά
Επίσης ο κ. Τσώνης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, από τον οποίο αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για την έγκριση χρηματοδότησης έργων του Δήμου. Όπως επισήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Γεωργία Παναγοπούλου, ο Δήμος αναμένει χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα ηλεκτρονικών εφαρμογών και ψηφιακής σύγκλισης, όπως για την εφαρμογή προγράμματος τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένα χωριά του Δήμου.
Κλείνοντας ο δήμαρχος επανέλαβε ότι είναι ευχαριστημένος,  σημειώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν μπορεί να ευχαριστήσει μόνο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, γιατί οι συγκεκριμένοι μέχρι τώρα έχουν βάλει την υπογραφή τους για τη χρηματοδότηση του Δήμου και πως όταν υπογράψουν και οι υπόλοιποι φυσικά θα ευχαριστήσει δημόσια και εκείνους.
Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, οι Γιώργος Αθανασόπουλος και Τάσος Παπαγεωργίου έκριναν ως θετική εξέλιξη την έγκριση χρηματοδοτήσεων για το Δήμο, σχολίασαν ωστόσο ότι τα χρήματα που δίνονται υπολείπονται των ποσών που χρειάζεται ο Δήμος για την αποκατάσταση των πρόσφατων καταστροφών και ως εκ τούτου δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί.
Στ.Μ.