Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 10:17

Ο Δήμος Καλαμάτας πάει να παραλύσει πολεοδομικά την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης!

Ο Δήμος Καλαμάτας πάει να παραλύσει πολεοδομικά την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης!

ΠΑΥΕΙ Η ΕΞΥΠΗΡΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΠΡΙΛΗ 
Παύει, ενάντια σε όσα προβλέπει η νομοθεσία, όπως υποστηρίζουν στο Δήμο Μεσσήνης, ο Δήμος Καλαμάτας την εξυπηρέτηση του γειτονικού Δήμου σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά θέματα. Στο πλαίσιο του νόμου του Καλλικράτη η Πολεοδομία της Μεσσηνίας έγινε υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, με τον όρο όμως ότι θα εξυπηρετεί τους υπόλοιπους Δήμους του νομού που δεν διαθέτουν υπηρεσία δόμησης. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε, με εισήγηση της δημοτικής αρχής, την παύση της εξυπηρέτησης του Δήμου Μεσσήνης από την 1η Απρίλη. Ωστόσο στο γειτονικό Δήμο δεν αποδέχονται τη συγκεκριμένη απόφαση και το πιθανότερο είναι να ασκηθεί προσφυγή για την ακύρωση (για δεύτερη φορά) της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας…

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Μεσσήνης, η λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο είναι θέμα προτεραιότητας διότι θα εξυπηρετηθούν σημαντικά οι κάτοικοι της περιοχής για τα πολεοδομικά τους ζητήματα, ενώ θα διεκπεραιώνονται και ταχύτερα θέματα αδειοδοτήσεων για την προώθηση επενδύσεων. Ωστόσο, η δημοτική αρχή υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατη η λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης στη Μεσσήνη αυτή τη στιγμή γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει τρεις μηχανικούς συν τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας όταν ο Δήμος Καλαμάτας έχει περίπου 60! Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζεται στη Μεσσήνη, ο Δήμος Καλαμάτας είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να εξυπηρετεί το Δήμο Μεσσήνης για τα πολεοδομικά θέματα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Από την άλλη ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή να μην πηγαίνει η Πολεοδομία του Δήμου σε άλλους Δήμους του Νομού (εκτός των Δήμων Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν πολεοδομικά θέματα λόγω ανυπαρξίας ειδικού προσωπικού) εκτός εάν το ζητήσουν ο εισαγγελέας ή οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Είπε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, δεν πάει πουθενά η Υπηρεσία, με προσωπική μου εντολή. Μόνο όπου διατάξει ο εισαγγελέας ή οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης θα πάει η Υπηρεσία, διότι δεν έχει ούτε αυτοκίνητο ούτε πετρέλαιο διαθέτει πλέον ο δημότης Καλαμάτας, ούτε προσωπικό υπάρχει. Λοιπόν, ας τοποθετηθούμε στο συγκεκριμένο θέμα. Παρακαλώ γράψτε, 1η Απριλίου σταματάει κάθε διαδικασία υποστήριξης, εκτός από το προσωπικό που δεν έχουν, εννοώ το χωροτακτικό προσωπικό ή μηχανολόγους ή ηλεκτρολόγους. Εγώ ενημέρωσα και τον Υπουργό, κατανόησε τις απόψεις, μπορεί να προχωρήσουν, με την συνδρομή της δική μας. Για Μάνη και Οιχαλία δεν μπαίνει θέμα».
Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την εισήγηση της δημοτικής αρχής καταψήφισε μόνο η «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών» του Μιχάλη Αντωνόπουλου, λευκό ψήφισε η μείζων μειοψηφία του Μανώλη Μάκαρη, ενώ υπέρ ψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αλλαγή» του Θόδωρου Μπρεδήμα.
Στ.Μ.