Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 02:10

Αιχμάλωτη της Καλαμάτας η Μεσσήνη στα πολεοδομικά θέματα

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 
Η Μεσσήνη έχει γίνει αιχμάλωτη της «αυθαίρετης» απόφασης του Δήμου Καλαμάτας να σταματήσει να υποστηρίζει το Δήμο Μεσσήνης στα πολεοδομικά θέματα. Αυτό τόνισε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί ο Δήμος Μεσσήνης από αυτή την αιχμαλωσία είναι να λειτουργήσει το ταχύτερο τη δική του Υπηρεσία Πολεοδομίας. Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, όπως και ο αρμόδιος για τα πολεοδομικά θέματα αντιδήμαρχος, Κώστας Γεωργακόπουλος, απάντησαν ότι η πίεση του Δήμου είναι μεγάλη ώστε να δημοσιευτεί γρήγορα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τη σύσταση της Υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Μεσσήνης. Πρόσθεσε ο δήμαρχος ότι την επομένη κιόλας από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Δήμος Μεσσήνης θα ξεκινήσει τη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας…

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Καλαμάτας, χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να ασκηθεί προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152, ώστε να μην ακυρωθούν τελικά οι δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την παύση της υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης στα πολεοδομικά θέματα. Οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ακυρώθηκαν στα τέλη Μάη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με την αιτιολόγηση ότι ένα Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να πάρει τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι ο νόμος ρυθμίζει το θέμα της πολεοδομικής υποστήριξης των Δήμων που δεν διαθέτουν Υπηρεσία Πολεοδομίας.
Στην Οικονομική Επιτροπή ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι επιμένει σε μια απόφαση, την παύση της πολεοδομικής υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης, ενώ γνωρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι λάθος. Μάλιστα ο κ. Φαββατάς σχολίασε ότι ο δήμαρχος είπε ψέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ανέφερε ότι έχει συνεννοηθεί με το δήμαρχο Μεσσήνης και έχουν συμφωνήσει για την παύση της υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης.
Αρχικά στον Δημήτρη Φαββατά απάντησε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, που κάλεσε τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης να προσέχει πως εκφράζεται όταν αναφέρεται στο δήμαρχο, τον πρώτο πολίτη της πόλης όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο κ. Φάββας ανέφερε ότι το προσωπικό της Πολεοδομίας της Καλαμάτας έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατο να συνεχίσει να υποστηρίζει το Δήμο Μεσσήνης.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, είπε από την πλευρά του ότι δεν είναι δυνατόν να αφήνει η Πολεοδομία της Καλαμάτας σε εκκρεμότητα τα ζητήματα του Δήμου Καλαμάτας για να εξυπηρετήσει άλλους Δήμους που έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν οι ίδιοι τα πολεοδομικά τους θέματα. Σχολίασε επίσης ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας, αναφερόμενος προφανώς στον Δημήτρη Φαββατά, εκλέχτηκαν για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δήμου Καλαμάτας και όχι άλλων Δήμων.
Τέλος ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι κάθε Δήμος πρέπει να έχει το προσωπικό που χρειάζεται ώστε να διεκπεραιώνει ο ίδιος τις υποθέσεις του. Σχολίασε επίσης ότι ο λόγος που ο Δήμος Μεσσήνης δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει τη δική του Υπηρεσία Πολεοδομίας ή που ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει επαρκές αριθμητικά προσωπικό για την υποστήριξη των άλλων Δήμων, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που δεν επιτρέπουν να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, με σκοπό αυτές να απαξιωθούν για να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Όπως τόνισε, αυτές τις πολιτικές τις υποστηρίζουν οι δημοτικές παρατάξεις τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μείζονος μειοψηφίας.
Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης τόνισε ότι το πρόβλημα από την παύση της υποστήριξης του Δήμου από την Πολεοδομία της Καλαμάτας είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ετεροδημότες που έρχονται στα σπίτια τους στον τόπο καταγωγής τους για τη θερινή περίοδο δεν μπορούν να πάρουν άδεια για εκτελέσουν εργασίες που χρειάζεται να γίνουν, ενώ άδειες δεν μπορούν να πάρουν και επενδυτές οι οποίοι τις χρειάζονται οπωσδήποτε για να χρηματοδοτηθούν από επιδοτούμενα προγράμματα.
Ο δήμαρχος κ. Τσώνης και ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργακίλας εκτίμησαν ότι σε λίγες ημέρες θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τη σύστασης της Υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Μεσσήνης, ενώ ο δήμαρχος ανήγγειλε πως ό,τι και να γίνει στις αρχές Αυγούστου θα εγκαινιαστούν τα γραφεία της Πολεοδομίας του Δήμου Μεσσήνης, στο κτίριο του Ειρηνοδικείου που ο Δήμος το αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στ.Μ.