Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 11:55

Νέα κόντρα στη Μεσσήνη για την ανάπλαση: "Εδώ τα καλά δάνεια"…

Νέα κόντρα στη Μεσσήνη για την ανάπλαση: "Εδώ τα καλά δάνεια"…

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ 
Συνεχίστηκε χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, η κόντρα για το δάνειο των 2.000.000 ευρώ για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ο Στάθης Αναστασόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επέμεινε ότι αν η δημοτική αρχή ήταν πιο ικανή και διέθετε πράγματι φιλίες με κυβερνητικά στελέχη, όπως υπαινίχθηκε ότι θέλει να δείξει ο δήμαρχος όταν φωτογραφίζεται με κυβερνητικούς, τότε το έργο αυτό θα μπορούσε να γίνει με άλλη χρηματοδότηση και όχι με δάνειο που θα επιβαρύνει τους δημότες σε μια δύσκολη περίοδο. Πρόσθεσε δε ότι το έργο αυτό θα έπρεπε πλαισιωθεί με ανάλογα έργα αναπλάσεων και στις υπόλοιπες έδρες των πρώην καποδιστριακών Δήμων. Η απάντηση του δημάρχου Γιώργου Τσώνη ήταν ότι έχει καταφέρει να εξασφαλίσει το δανεισμό αρκετών επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ και κάλεσε τον Στάθη Αναστασόπουλο, αν αγαπάει πραγματικά τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, όπως είπε χαρακτηριστικά, να συμφωνήσει τώρα να ληφθεί μεγαλύτερο δάνειο ώστε να γίνουν έργα και σε αυτές. Διαφορετικά, πρόσθεσε ο δήμαρχος, τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει «θα τα αρπάξουν τα κοράκια». Το σχόλιο-ανταπάντηση του Στάθη Αναστασόπουλου ήταν «εδώ τα καλά δάνεια»!...

Χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία για τη λήψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται κατά 50% από το ΤΠΔ και κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι 25 χρόνια και αθροιστικά το επιτόκιο θα είναι περίπου 3,5%. Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντώνης Νικολόπουλος, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την χορήγηση του δανείου έγινε και προς τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, οι οποίες όμως δεν έδωσαν καμία απάντηση. Σε ό,τι τη συγκεκριμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι δεν έγινε τέτοια, παρότι επιβάλλεται από τη σχετική νομοθεσία. Προέκυψε όμως ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ήταν ανενημέρωτος, διότι πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες έγινε όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, από τη συνεδρίαση της οποίας απουσίαζε ο Στάθης Αναστασόπουλος.
Υπέρ της λήψης του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, συν τους συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημήτρη Σαμπαζιώτη και σε συνδυασμό με την απουσία δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας επιτεύχθηκε η αυξημένη πλειοψηφία που χρειαζόταν και επιβάλλεται από το νόμο όσον αφορά τις αποφάσεις για τη σύναψη δανείων.
Σημειώνεται ότι ο Στάθης Αναστασόπουλος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ (είτε τομεακά είτε της Περιφέρειας) ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ακόμη και από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας των δύο πόλεων ανάλογης με τη συνεργασία που έχουν το Άργος με το Ναύπλιο. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ανέφερε ότι έχει χρηματοδοτηθεί η Καλαμάτα για το νέο Δημαρχείο.
Η απάντηση αρχικά του αρμόδιου αντιδήμαρχου, Νίκου Ξαρχάκου, ήταν ότι αναζητήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Μεσσήνης όμως αποδείχθηκε ότι ο μόνος τρόπος ήταν ο δανεισμός. Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ για την οδοποιία του Δήμου και πως πάντα διεκδικεί τέτοιους πόρους.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, τόνισε ότι οι αναφορές του Στάθη Αναστασόπουλου θα μπορούσαν να είναι και για γέλια διότι εκείνος ήταν δήμαρχος στη Μεσσήνη όταν μπήκε η Καλαμάτα στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και, αν θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιον επειδή η Μεσσήνη έμεινε έξω από το πρόγραμμα, εκείνος είναι ο εαυτός του και όχι η σημερινή δημοτική αρχή.
Ακόμη, ο Γιώργος Τσώνης υπογράμμισε ότι παρά το δάνειο ο Δήμος για τα επόμενα χρόνια θα πληρώνει λιγότερα χρήματα για την αποπληρωμή δανείων σε σχέση με όσα πλήρωνε έως τώρα, ύστερα από την απόφαση της δημοτικής αρχής για την αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου.
Τέλος, ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι συμφωνεί με τη σύναψη του δανείου, με τον όρο όμως ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την έκπτωση που θα δοθεί κατά τη δημοπράτηση του έργου θα δοθούν για ανάλογα έργα στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.
Στ.Μ.