Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 12:22

“…αποτελούσες τον πιο ισχυρό συνδετικό πόλο στην ιστορική Κυπαρισσία”

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ (ΑΜΠΑΤΖΗ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΗ ΓΚΙΟΥΛΗ*
Πολυαγαπημένε μας κυρ-Παναγιώτη,
Σε «υποδέχεται» σήμερα -για τελευταία φορά τώρα στο τέλος τ΄ Αυγούστου- ο Ναός αυτός του Κυρίου όπου αδιαλείπτως ασκώντας τα θρησκευτικά σου καθήκοντα υπηρέτησες πιστά δεκαετίες, καθώς διαβαίνοντας τα επίγεια, ολοκλήρωσες πλήρης ημερών την ανθρώπινη πορεία σου επί της γης.
Από σήμερα, περνάς στα ουράνια εκείνα μονοπάτια, για να ακολουθήσεις το μεγάλο λυτρωτικό δρόμο, αυτόν που θα σε φέρει κοντά, εκεί, όπου σύμφωνα με την ακολουθία της Εκκλησίας μας, «οι δίκαιοι αναπαύονται»…

Στο μεγαλοπρεπή αυτό Ναό, που δεσπόζει από ψηλά και σκεπάζει την πόλη, την Εκκλησία δηλαδή της Αγίας Τριάδας -και όχι μόνο σ΄ αυτήν- ήταν που ύμνησες το Δημιουργό του σύμπαντος από τη θέση του Ιεροψάλτη δεκαετίες τώρα, και έγινες ένα μαζί της, ακούραστος έως το τέλος.

Εδώ συναντήθηκες με παλιούς κληρικούς, με επιτρόπους, με το εκκλησίασμα περασμένων δεκαετιών, με παλιούς Αρκαδινούς, ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, σε γιορτές και πανήγυρεις, στη δική σου εποχή, η οποία, έχει ως αφετηρία της τα προπολεμικά χρόνια, τότε που η Κυπαρισσία ζούσε μέσ΄ από τις ιστορικές γειτονιές της Άνω Πόλης.

Η παρουσία σου συνδέεται με μια πολυσχιδή δραστηριότητα, ατομική και κοινωνική. Ανδρώθηκες σε μεγάλη οικογένεια, που απέκτησε και την προσωνυμία Αμπατζής (συνοδευτικό του κυρίως επιθέτου σου), έζησες έντονα τα παιδικά φτωχικά χρόνια της γενιάς σου, αγωνίστηκες σκληρά με την εργασία σου, δημιούργησες τη δική σου οικογένεια, οραματίστηκες για έναν καλύτερο κόσμο, πάντα κοινωνικός, πρόσχαρος, και φιλικός προς όλους.

Έλεγες πως ήταν θέλημα Θεού να φτάσεις ως τα σήμερα, καθώς οι αντιξοότητες της ζωής ήταν τόσο δύσκολες που ο θάνατος παραμόνευε σε κάθε βήμα. Η ανέχεια, η πείνα, μαζί με τις αρρώστιες σημάδευαν ανελέητα τους ανθρώπους από την παιδική τους ηλικία. Τα απέφυγες πολλές φορές, με αγώνα και θυσίες, όπως και αργότερα απέφυγες τα βόλια των κατακτητών στο εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου, καθώς «έκοψες» δρόμο. Αυτό που δεν πρόλαβαν ωστόσο να αποφύγουν τέσσερα παιδιά της πόλης μας και «έπεσαν» από τους κατακτητές στον τοίχο της Εκκλησίας το Καλοκαίρι του ΄44.

Η κοινωνική σου δραστηριότητα πληθωρική. Πέραν της δραστηριοποίησής σου στο χώρο της εργασίας, ήσουν παρών και από τους ιδρυτές στους περισσότερους Συλλόγους της πόλης, παρών στις κοινωνικές εκδηλώσεις, παρών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, παρών σε τοπικές εφημερίδες, παρών στο περιοδικό Τριφυλιακή Εστία, παντού, είχες δώσει με την παρουσία το στίγμα σου.

Ήσουν ανάμεσα σε αυτούς που πρωτοστάτησαν να πάρει -όπως κι έγινε τελικά- Παντριφυλιακό χαρακτήρα η εορτή και το Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας -μέσα από τις ενέργειες του άλλοτε Συλλόγου Φιλοπροόδων- και επίσης άνηκες σε αυτούς που κάποτε διεκδικήσατε την επανασύσταση του καταργηθέντος Νομού Τριφυλίας, δίνοντας τη μάχη σε πολλά επίπεδα του κοινωνικού χώρου.

GIANNOPOULOS-PAN-KYPAR.jpg
(Θείε κάθε χρόνο το Πάσχα περιμέναμε να δεις το κόκκαλο του αρνιού και να μας πεις αν θα είναι καλή η χρονιά. Μόνο φέτος δεν μας το είπες... Θα μας λείψεις πολύ. Τουλάχιστον πήγες κοντά στους ανθρώπους που έφυγαν νωρίτερα και αγαπούσες, τον θείο τον Όθωνα, την αδερφή σου, όλους που ένοιωθαν την αγάπη σου και στην ανταπέδιδαν {Στ.Μ.})

Σήμερα, που φεύγεις από τη ματαιότητα τούτου του κόσμου, σπάει ένας κρίκος της ιστορικής αλυσίδας στην πόλη, καθώς αποτελούσες τον πιο ισχυρό συνδετικό πόλο στην ιστορική Κυπαρισσία. Ήσουν λοιπόν εσύ που έδενες την πόλη με το χθες -με την προπολεμική και τη μεταπολεμική Αρκαδιά- και μετέφερνες τις θύμησες εκείνες στο σήμερα, καθώς η μνήμη σου ήταν χαρακτηριστική και συνάμα συνδυαστική, κερδίζοντας με τη φυσιογνωμία σου τον τίτλο του «Βετεράνου» της Αρκαδιάς.

Πόσες φορές δεν μας ξενάγησες στα καλντερίμια και στο κάστρο, στα παλιά αρχοντικά και στο Σταυροπάζαρο, στην Παναγία Γελλουδά και στον Αϊ-Γιώργη, στο Σχολειά του «Πάτερη» και του «Μεταγωγών» στις κρήνες και στον Αϊ-Δημήτρη. Εκεί, όπου θα βρεθείς σε λίγο για να ατενίζεις από ψηλά την Αρκαδιά, οριστικά, και να «διαβαίνεις» τώρα χωρίς εμάς στις αγαπημένες σου γειτονιές, στην Πανωρούγα και στην Τσοπελόρουγα, στην Πισωρούγα και στον Πούρκο.

Στάθηκες μετριόφρων στις απόψεις σου, αγαπητός από τους συμπολίτες σου, άνθρωπος που αγαπούσε τη ζωή και τη δημιουργία, αναζητούσες το καλύτερο για όλους, αγωνιούσες για το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και των ανθρώπων γενικά, ήσουν λάτρης της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων και μας τόνιζες να μην ξεφύγουμε απ΄ αυτά, διότι αυτά μας έλεγες, μας κράτησαν ζωντανούς αιώνες τώρα.

Σήμερα που «φεύγεις», από μία σύμπτωση φεύγει μαζί σου και το Καλοκαίρι, και το ημερολόγιο γράφει 31 Αυγούστου. Είναι η μέρα που η Εκκλησία γιορτάζει την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, στο μικρό εκκλησάκι του Νοσοκομείου της πόλης. Στο χώρο εκείνο που εσύ άλλοτε υπηρέτησες προσφέροντας υπηρεσίες σε άλλους ανθρώπους μιας περασμένης εποχής. Εκεί, δηλαδή, που ως τα χθες οι δικοί του άνθρωποι πρόσφεραν και σε ΄σένα τις δικές τους υπηρεσίες, κάνοντας επάξια το καθήκον τους.

          Τώρα που πετάς εκεί ψηλά, ανέβα «της Πρόκας τον ανήφορο», πάτα στα χνάρια της «Αρκαδιανής», «σιγοψιθύρισε» της «Αρκαδιάς τον Πλάτανο». Άραγε, πόσες φορές τα χόρεψες εδώ; πόσες φορές τα είπες;

          Αν θες, γύρνα ακόμα πίσω, γίνε παιδί, πάρε «μπάλα» τις γειτονιές και αφρουγκράσου κάποιες γνώριμές σου φωνές. Τις λέει μια κομπανία, τις μεταφέρει ο πανωπολίτικος αγέρας, φτάνουν στα αυτιά μας, τις λένε για σένα, άκουσές τες:

…(να) γυροφέρνει η παρέα γειτονιές,

Πρόκα, Γυφτόρουγα και μέχρι Φιλιππίνα…

          Ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά», το περιοδικό Τριφυλιακή Εστία, όπως και σύσσωμη η πόλη, σε αποχαιρετούν.

Καλό σου ταξίδι Κυρ-Παναγιώτη.

Ο Θεός ας αναπάψει την ψυχή σου.

*Επικήδειος στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας Πάνω Πόλης Κυπαρισσίας – 31 Αυγούστου 2017