Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 10:40

Έργα πραγματικής ανάπτυξης στη Μεσσήνη, αρδευτικά φράγματα στο Π.Δ.Ε.

Ο ΤΣΩΝΗΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΙΤΣΗ 
Τη χρηματοδότηση των μελετών για την κατασκευή φραγμάτων που θα αρδεύσουν (αλλά και θα υδρεύσουν) περιοχές του Δήμου Μεσσήνης όπου είναι εκτεταμένη η καλλιέργεια ιδιαίτερα της ελιάς Καλαμών και της συκιάς, ανήγγειλε χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης. Όπως τόνισε, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Επεσήμανε πάντως ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για φράγμα στην Ελληνοεκκλησία, για δύο μικρά φράγματα στην Πλατανόβρυση, τα οποία όμως θα καλύψουν μια μεγάλη αγροτική περιοχή του πρώην Δήμου Αριστομένους, ενώ από άλλο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη για ένα φράγμα στο Τρίκορφο. Επιπλέον ο δήμαρχος Μεσσήνης ενημέρωσε ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει συνεργασία με ένα από τα σημαντικότερα μελετητικά γραφεία της χώρας και των Βαλκανίων, για προκαταρκτικές μελέτες κατασκευής μικρών αρδευτικών φραγμάτων στη νοτιοδυτική πλευρά του Δήμου…

Οι ανακοινώσεις αυτές συνέπεσαν με την ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Αναστασόπουλου, που δημοσιεύθηκε χθες στις εφημερίδες (απουσίασε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), σύμφωνα με την οποία η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει συνεχίσει τις προσπάθειες της προηγούμενης, για την κατασκευή φραγμάτων και άλλων αρδευτικών έργων, τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανομβρίας και θα αναπτύξουν τον αγροτικό τομέα του Δήμου, στον οποίο στηρίζεται και η οικονομία του.

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης επέκρινε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματικότητα το διαψεύδει γιατί μετά από κοπιώδεις δικές του προσπάθειες εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, όπως είπε ότι θα ανακοινώσει προσεχώς ο Αλέξης Χαρίτσης, για σημαντικά φράγματα, για τα οποία μάλιστα σχολίασε ότι η δημοτική αρχή του Στάθη Αναστασόπουλου δεν είχε προχωρήσει σε σημαντικά βήματα, παρά τις εντυπώσεις που επιχείρησε να δημιουργήσει η ανακοίνωση.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις ενέργειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή για τα φράγματα και στις ενέργειες που έγιναν από τη σημερινή. Απέφυγε να σχολιάσει το ύφος της ανακοίνωσης του Στάθη Αναστασόπουλου, τονίζοντας ότι ο πολιτικός του πολιτισμός δεν του επιτρέπει να κάνει κάτι τέτοιο εφόσον ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας απουσίαζε.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η μελέτη για το φράγμα στην Ελληνοεκκλησιά θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 700.000 ευρώ και για τα δύο φράγματα στην Πλατανόβρυση με 500.000 ευρώ, ενώ για το φράγμα στο Τρίκορφο είπε ότι χρηματοδότηση θα διεκδικηθεί από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τέλος ο κ. Ξαρχάκος σημείωσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι προετοιμασμένος, «είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά, ώστε αμέσως μόλις προκηρυχθούν προγράμματα για αρδευτικά έργα να καταθέσει ο Δήμος φακέλους και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις.
Στ.Μ.