Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 15:12

"Μερτικό" από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων διεκδικούν οι Δήμοι

"Μερτικό" από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων διεκδικούν οι Δήμοι

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ 
Την εκχώρηση μέρους από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στους Δήμους θα ζητήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Οι Δήμοι θέλουν αυτά τα χρήματα για να παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα υποστηρίζουν τους αρχαιολογικούς χώρους…

Την πρόταση να καθιερωθεί ειδικό τέλος υπέρ των Δήμων από τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από την επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους, υπέβαλλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Ένωσης, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αρχαία Ολυμπία.

Ειδικότερα «ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη ένα μέρος των χρημάτων που εισπράττονται από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία σε όλη την χώρα να διατίθεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αφενός για την ανάδειξή τους.

Αφετέρου να αξιοποιηθούν, όπως ανέφερε, για την τουριστική προβολή των Δήμων αλλά και για παρεμβάσεις και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών αλλά και θα βελτιώσουν την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων.

Η νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ θα επεξεργαστεί τη συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να πάει προς ψήφιση στο επικείμενο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης, που θα γίνει στα Ιωάννινα, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε: Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αντιληφθεί πως ήρθε επιτέλους η ώρα ένα μέρος από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων να πηγαίνουν στην Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, για ανταποδοτικές υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Κατέθεσα τη συγκεκριμένη πρόταση με στόχο οι Δήμοι, αξιοποιώντας μέρος των εισπράξεων, να έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε εργασίες ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτεια τους αλλά και να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις κοινωφελούς χαρακτήρα.

Στο ετήσιο συνέδριό μας, στα τέλη Νοεμβρίου, θα ζητήσουμε από την πολιτεία να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση ειδικού τέλους υπέρ των Δήμων από τις εισπράξεις των Αρχαιολογικών Χώρων.

Είναι ανάγκη να καταλάβει η κεντρική διοίκηση πως πρέπει να μπει ένα τέλος στο συγκεντρωτικό κράτος και να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές με στόχο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».