Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 12:24

«Σπάσαν τα νερά» στο Ακρογιάλι, τρέχουν μήνες αλλά ποιος ενδιαφέρεται;…

Από τα Χριστούγεννα, λένε οι κάτοικοι, αναβλύζουν και τρέχουν νερά στο Ακρογιάλι, λόγω βλάβης στον αγωγό του Συνδέσμου. Και λένε επίσης ότι κινδυνεύει το σπίτι γιατί το έδαφος είναι έντονα επικλινές, το χώμα έχει μουλιάσει και μπορεί να γίνει διάβρωση Από τα Χριστούγεννα, λένε οι κάτοικοι, αναβλύζουν και τρέχουν νερά στο Ακρογιάλι, λόγω βλάβης στον αγωγό του Συνδέσμου. Και λένε επίσης ότι κινδυνεύει το σπίτι γιατί το έδαφος είναι έντονα επικλινές, το χώμα έχει μουλιάσει και μπορεί να γίνει διάβρωση

ΑΒΙΑ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
«Σπάσαν τα νερά» στο Ακρογιάλι… Δεν πρόκειται όμως για γέννα που έρχεται αλλά για την αποκάλυψη της ανικανότητας, αν όχι και της αδιαφορίας, των αρμοδίων να επισκευάσουν προβλήματα στον αγωγό ύδρευσης. Εδώ και μήνες, από τα Χριστούγεννα λένε κάτοικοι του Ακρογιαλίου, έχει σπάσει ο αγωγός σε διάφορα σημεία, τα νερά ρέουν και καταλήγουν στη θάλασσα όμως κανείς από τους αρμόδιους να δώσουν λύση ή να πιέσουν δεν φαίνεται να ευαισθητοποιείται και για το νερό που χάνεται τσάμπα και για την απειλή να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε σπίτι στην περιοχή που έχει σημειωθεί η βλάβη του αγωγού. Επιπλέον, υποβαθμίζεται η εικόνα της κατά τα άλλα πανέμορφης περιοχής απέναντι στους επισκέπτες της, που βλέπουν τα νερά και τις λάσπες να κυλούν στους δρόμους…


Πως να ανέβει ένας πεζός αυτόν τον ανήφορο στο Ακρογιάλι με τα νερά να τρέχουν;

Ύστερα από προτροπή κατοίκων της περιοχής, η Kalamata Journal επισκέφθηκε το Ακρογιάλι για να καταγράψει το πρόβλημα. Ο αγωγός έχει σπάσει σε περιοχή στον οικισμό, εκεί που βρίσκονται ιδιοκτησίες της οικογένειας Κομπότη.

Όπως μας είπαν μέλη της οικογένειας, τα νερά τρέχουν στην κατηφόρα προς τη θάλασσα από τα Χριστούγεννα, αρμόδιοι του Συνδέσμου Ύδρευσης έχουν επισκεφθεί το σημείο, μια μέρα πήγαν και με μηχάνημα, όμως αντί να λυθεί το πρόβλημα επιδεινώθηκε και μάλιστα διακόπηκε η υδροδότηση σε ορισμένες οικίες!

Τώρα τους έχουν διαβεβαιώσει ότι η επισκευή θα γίνει τις επόμενες ημέρες, με καταλληλότερο μηχάνημα. Υπογραμμίζουν όμως ότι η αποκατάσταση του προβλήματος πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί εκεί που αναβλύζει το νερό από το σπασμένο αγωγό βρίσκεται κατοικία η οποία κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές ζημιές γιατί το έδαφος είναι έντονα επικλινές, έχει «μουλιάσει» και μπορεί να προκληθεί διάβρωση.


Οδός Ιβίσκων, κάθετη στον παραλιακό του Ακρογιαλίου, γεμάτη νερά και λάσπες

Επιπλέον, στο τμήμα του δρόμου (οδός Ιβίσκων) πριν από τη συμβολή με την παραλιακή οδό του Ακρογιαλίου, το οδόστρωμα είναι μονίμως πλημμυρισμένο από νερά και από λάσπες. Τόσο που ο πεζός οπωσδήποτε θα λασπωθεί μπορεί και να του συμβεί και ατύχημα από τη ολισθηρότητα. Έρχεται μάλιστα και το Πάσχα, αναμένονται επισκέπτες και ετεροδημότες και αυτή η κατάσταση τουλάχιστον υποβαθμίζει τον τόπο, που ενδεχομένως χάνει και τουρίστες.


Λίμνη από τα νερά που διαρρέουν από το δίκτυο υδροδότησης ανατολικά της Σάνταβας και ο κόσμος δυσκολεύεται να φτάσει στο σπίτι ή την περιουσία του

Ένα από τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι κατά πόσο ο Δήμος Δυτικής Μάνης, ο τοπικός πρόεδρος, ο Σύλλογος του Ακρογιαλίου έχουν ενδιαφερθεί για το πρόβλημα, έχουν απευθυνθεί στο Σύνδεσμο Ύδρευσης και πιέσει να αντιμετωπιστεί επιτέλους η βλάβη.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και ανατολικότερα, μετά την παραλία της Σάνταβας, αμέσως μετά το παραλιακό κέντρο «Μπάμπης». Και εκεί τα νερά τρέχουν μήνες, όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα το μικρό παραλιακό δρομάκι είναι μονίμως πλημμυρισμένο, ενώ κάτοικοι έχουν σκάψει και έχουν ανοίξει ρυάκι προς τη θάλασσα, ώστε να διαφεύγουν τα νερά από τη διαρροή!


Ρυάκι έσκαψαν οι κάτοικοι ανατολικά της Σάνταβας για να φεύγουν τα νερά στη θάλασσα και να μην λιμνάζουν όλα στο δρόμο

Χθες που επισκεφθήκαμε την περιοχή της Αβίας, είδαμε να επισκευάζεται ο αγωγός και σε άλλο σημείο που είχε σπάσει, στην ανηφόρα από το Αρχοντικό προς την Παλιόχωρα.


Από τις εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης στον αγωγό, στο δρόμο μεταξύ Αρχοντικού και Παλιόχωρας Αβίας

Είναι φανερό ότι ο αγωγός είναι εξαιρετικά προβληματικός. Κάτοικοι λένε ότι τακτικότατα σημειώνονται προβλήματα.

Ίσως είναι ανάγκη να γίνει ένας σχεδιασμός για μια συνολική παρέμβαση που θα εκσυγχρονίσει το κεντρικό δίκτυο υδροδότησης. Το σίγουρο είναι ότι όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού πηγαίνουν χαμένες στη θάλασσα από τις συνεχείς διαρροές, ενώ τους θερινούς μήνες οι Δήμοι καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν την κατανάλωση για λόγους λειψυδρίας και έχουν αυξήσει και τα τιμολόγια υποτίθεται για την αποτροπή της υπερκατανάλωσης. Το σίγουρο είναι επίσης ότι οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, μένουν χωρίς νερό, επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση του δρόμου από τα αλλεπάλληλα σκαψίματα για τις επισκευές του αγωγού. Και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά αυτή η τόσο όμορφη περιοχή.

Για πόσο λοιπόν θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;
Στ.Μ.