Δευτέρα, 14 Μαϊος 2018 17:17

Μετρούν το ενεργειακό αποτύπωμα σχολείων του Δήμου Μεσσήνης

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 
Πέντε σχολεία του Δήμου Μεσσήνης (άλλα πέντε από το Δήμο Οιχαλίας και άλλα τέσσερα από την Αττική) είναι μεταξύ των 100 σχολείων έξι χωρών της Ευρώπης, στα οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα καταμέτρησης του ενεργειακού αποτυπώματός τους ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστούν μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σήμερα έγιναν επισκέψεις σε σχολεία του Δήμου Μεσσήνης για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Interreg Med…

Όπως σημειώνει ο Δήμος Μεσσήνης, “επισκέψεις σε σχολεία του Δήμου Μεσσήνης για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα 14/5, επισκέψεις σε σχολεία του Δήμου Μεσσήνης (Δ.Ε. Μεσσήνης, Δ.Ε Πεταλιδίου, Δ.Ε. Αίπειας, Δ.Ε. Αριστομένους) για το Ευρωπαϊκό Έργο Edufootprint που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια σχολεία. Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του INTERREG MED, μετρά το «ενεργειακό αποτύπωμα» των σχολείων και στη συνέχεια με τις κατάλληλες παρεμβάσεις οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Στόχος του έργου είναι τα σχολικά κτίρια να αποτελέσουν το παράδειγμα προς μίμηση για τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι μαθητές και οι οικογένειες στο σπίτι τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια και επομένως να συμβάλλουν όλοι οι πολίτες μαζί στη μείωση των εκπομπών CO2 σε επίπεδο δήμου.

Στο έργο συμμετέχουν περίπου 100 σχολεία από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Αλβανία, Πορτογαλία. Στην Ελλάδα έχουν επιλεγεί δεκατέσσερα σχολεία: πέντε από το Δήμο Μεσσήνης, πέντε από το Δήμο Οιχαλίας και τέσσερα από Αττική.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Νίκος Χονδρός, συντόνισε τις επισκέψεις, ενώ από την Εύξεινη Πόλη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής, Γ. Παππούς και η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών έργων Μ. Κρημνιανιώτη.

Στόχος των επισκέψεων ήταν η επιτόπια καταγραφή τεχνικών δεδομένων και η συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς.

Μετά το πέρας των επισκέψεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Τσώνη. Συζητήθηκαν τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα ενώ προγραμματίστηκαν οι επόμενες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα του έργου.

Ο Δήμος Μεσσήνης, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την έμπνευση των μαθητών που αποτελούν τους αυριανούς πολίτες του τόπου, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συμμετέχει και να πρωταγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σε ότι αφορά τέτοιες δράσεις”.