Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 01:09

Αγανάκτηση στη Μεσσήνη για τον ΓΟΕΒ: Ανοιχτή πληγή που προκαλεί πλημμύρες

Γιώργος Τσώνης, Κώστας Γεωργακόπουλος Γιώργος Τσώνης, Κώστας Γεωργακόπουλος

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 
Την δικαιολογημένη αγανάκτησή του για τον ΓΟΕΒ, τον οργανισμό εγγείων βελτιώσεων Παμίσου, εκδήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την πρόληψη των πλημμυρών. Ο ΓΟΕΒ δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση, παρότι είχε προσκληθεί και παρά το γεγονός ότι οι αστυντήρητες ή κατεστραμμένες υποδομές του Οργανισμού, όπως τόνισαν ο δήμαρχος αλλά και ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσήνης, Δημήτρης Λεμπέσης, προκαλούν πλημμύρες σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο…

“Ο ΓΟΕΒ είναι μια πληγή και το καταγγέλλω δημόσια” τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν, ενώ έχουν σημειωθεί καταστροφές στο παρελθόν, να μην ενημερώνει ο Οργανισμός το Δήμο για τις παρεμβάσεις που υλοποιεί στο δίκτυό του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι μεγάλες καταστροφές της πλημμύρας του Σεπτέμβρη του 2016, στον κάμπο της Μεσσήνης, προκλήθηκαν από το δίκτυο του Οργανισμού.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, Δημήτρης Λεμπέσης, σημείωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι τάφροι του ΓΟΕΒ που είναι ασυντήρητοι και οι οποίοι οπωσδήποτε θα προκαλέσουν πλημμύρα σε περίπτωση έντονου καιρικού φαινομένου. Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις του ΓΟΕΒ για τη συντήρηση των υποδομών του είναι αποσπασματικές με αποτέλεσμα να μην αποτρέπουν τις πλημμύρες. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι τα δίκτυα του ΓΟΕΒ θα πρέπει να καθαρίζονται από τη θάλασσα και προς τα πάνω και όχι να γίνονται τμηματικοί καθαρισμοί γιατί έτσι τα νερά θα ρέουν στα σημεία που έχουν γίνει οι παρεμβάσεις και ακολούθως θα φρακάρουν και θα προκαλούν πλημμύρες και καταστροφές.

Πάντως σε ό,τι αφορά την απουσία του ΓΟΕΒ από τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, σημείωσε πως υπήρξε ενημέρωση από τον Οργανισμό ότι δεν θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί λόγω συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου έγιναν πολλές αναφορές για ανάγκη καθαρισμού και φροντίδας των ρεμάτων. Ιδιαίτερα η εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι υπάρχουν πρόεδροι κοινοτήτων που θα έπρεπε να αντιδρούν στις περιπτώσεις που γίνονται παρεμβάσεις σε ρέματα, ρυάκια και αποστραγγιστικά χαντάκια.

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που τόνισε την ανάγκη παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία της Αρχαίας Μεσσήνης, τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και του χωριού. Επισήμανε σχετικά ότι η Υπηρεσία της με τη Δασική Υπηρεσία θα υλοποιήσουν παρέμβαση αναδάσωσης στο όρος της Ιθώμης για τη συγκράτηση των νερών και φερτών υλικών, πρόσθεσε όμως ότι αυτή η παρέμβαση πρέπει να διευρυνθεί.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Δημήτρης Γεωργανάς από την πλευρά του υπογράμμισε την αναγκαιότητα πρόληψης των πλημμυρών, θέμα το οποίο ανέφερε ότι αφορά κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχει τη δυνατότητα και αρμοδιότητα υλοποίησης σχετικών έργων.

Επίσης ο διοικητής τόνισε ότι τα φαινόμενα έχουν γίνει πλέον εντονότερα και προκαλούν μεγάλες καταστροφές, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που έχει επέλθει.

Τέλος τόνισε ότι η συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το Δήμο Μεσσήνης είναι ιδιαίτερα καλή όπως και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που εμπλέκονται στα θέματα πρόληψης και καταστολής των πλημμυρών και των συνεπειών των ακραίων φαινομένων.

Στ.Μ.