Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 02:22

Παγκόσμια συνδιάσκεψη στη Μεσσηνία για τα θαλάσσια θηλαστικά και τις προστατευόμενες περιοχές

Παγκόσμια συνδιάσκεψη στη Μεσσηνία για τα θαλάσσια θηλαστικά και τις προστατευόμενες περιοχές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 200 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στην περιοχή της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στην Costa Navarino θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 Απριλίου η 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, όπου δεκάδες επιστήμονες και ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο θα συζητήσουν για το μέλλον των θαλασσών μας.

H Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (https://www.fifth.icmmpa.org/), που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με τη συγκεκριμένη θεματολογία, το οποίο συνδιοργανώνεται φέτος από το WWF Ελλάς και τη Διεθνή Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (International Committee on Marine Mammal Protected Areas).

Περισσότεροι από 200 επιστήμονες, ειδικοί, εκπρόσωποι ιδιωτικού τομέα, κρατικών αλλά και μη κυβερνητικών φορέων, από περίπου 40 χώρες, θα ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό πρακτικών μεθόδων για τη βέλτιστη δημιουργία, παρακολούθηση και διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το γεγονός ότι η Συνδιάσκεψη θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τοποθετεί τη χώρα μας στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας που εμπλέκεται στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Η Συνδιάσκεψη θα εστιάσει στις προκλήσεις που θέτουν οι εξορύξεις, με μία από τις σημαντικότερες συνεδρίες να αφορά στην ανάγκη αποτροπής επιβλαβών για το περιβάλλον πρακτικών, όπως είναι οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, σε περιοχές σημαντικές για τα θαλάσσια θηλαστικά. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην περίπτωση της Ελληνικής Τάφρου, το τόξο που εκτείνεται από το βόρειο Ιόνιο μέχρι και τη Ρόδο. Η Ελληνική Τάφρος,  παρότι φιλοξενεί δεκάδες παγκοσμίως σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (π.χ. μεσογειακές φώκιες, πτεροφάλαινες, φυσητήρες, δελφίνια), περιλαμβάνεται στη θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης σχεδόν 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχει ήδη παραχωρηθεί από τη χώρα μας σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου αποτελείται από 25 συνεδριάσεις, πάνελ συζητήσεων, workshops, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/5thICMMPA_program.pdf

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στο https://www.fifth.icmmpa.org/