Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 12:29

Αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Όχι σε αυτή τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Φιλιατρών

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 
Την αντίθεσή της στο έργο, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί, της ανάπλασης της πλατείας των Φιλιατρών, γνωστοποιεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών. Απόψε το Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει εάν η συγκεκριμένη ανάπλαση στα Φιλιατρά θα ενταχθεί στην κατάσταση των έργων ανάπλασης για τα οποία η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. 

Η Επιτροπή σημειώνει τους λόγους της ριζικής διαφωνίας της για τη συγκεκριμένη ανάπλαση και ζητά τα χρήματα, 3.300.000 ευρώ, να διατεθούν για έργα ανάπτυξης των Φιλιατρών και όχι βιτρίνας.

Το κείμενο της Επιτροπής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει ως εξής: “Ως Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών και ως εκπρόσωποι των απλών Φιλιατρινών - με τους οποίους δεν διαβουλεύτηκε κανένας - σας καταθέτουμε ξεκάθαρες απόψεις, στηριγμένες πάνω στη λογική, στη συντήρηση και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης. Η εν λόγω πλατεία αποτελεί καθημερινό τόπο συνάντησης των κατοίκων της πόλης μας και τοπόσημο αυτής, καθώς φέρει πολλά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Ειδικότερα, την πλατεία κοσμούν μια σειρά από μνημεία και αγάλματα, ενώ περιβάλλεται από χαρακτηρισθέντα ως διατηρητέα κτίρια και μνημεία που την καθιστούν μοναδική και μαρτυρούν την σημαντική οικονομική ανάπτυξη των Φιλιατρών κατά τον 19ο αιώνα και την εποχή της «κοινωνίας της σταφίδας». Η  μελέτη, εξάλλου, της πλατείας ως έχει σήμερα βραβεύτηκε το έτος 1985 στην αρχιτεκτονική έκθεση BIΕΝΑLLE της Σόφιας, λαμβάνοντας το 2ο βραβείο.

   Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη συγκεκριμένη ανάπλαση η οποία δεν σέβεται την ιστορία του χώρου, το περιβάλλον και τη λειτουργικότητα του χώρου.

Οι ζημιές που προκαλούνται με βάση το συγκεκριμένο έργο που βασίζεται στη συγκεκριμένη μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δήμο Τριφυλίας είναι συνοπτικά οι εξής:

  1. καταστροφή περιβαλλοντική. Κόβονται όλα σχεδόν τα δέντρα, πολλά εκ των οποίων είναι και υπεραιωνόβια. Όσο δε για εκείνα που θα φυτευθούν, χρειάζονται δεκαετίες για να μεγαλώσουν
  2. πρόκειται για μια υπερπολυτελή κατασκευή με χαλαζιακά δάπεδα που απαιτούν εξειδικευμένα συνεργεία τόσο για την τοποθέτηση όσο στη συνέχεια και για τη συντήρησή τους
  3. 7Κατασκευάζεται μοντέρνο συντριβάνι δίπλα στο Φλωρεντιανό συντριβάνι του 1873, που δεν ταιριάζει με το ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης (χαρακτηρισμένο με ΦΕΚ από το Υπουργείο Πολιτισμού), παραβιάζοντας τον προστατευόμενο χώρο του μνημείου και κατά συνέπεια το ίδιο το μνημείο.
  4. Τα νέα παρτέρια με γκαζόν που μπαίνουν στο κέντρο της πλατείας καταστρέφουν τον ελεύθερο χώρο συνάθροισης
  5. Όλα τα μνημεία της πλατείας εξαφανίζονται. Ειδικότερα, τα αγάλματα, οι προτομές, τα ρειθροκράσπεδα, ο τύμβος, το Ηρώον, οι μαρμάρινες βρύσες αφαιρούνται από τον χώρο της πλατείας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με την τύχη τους.
  6. Μπαίνουν σε κίνδυνο οικονομικού μαρασμού οι 150 και βάλε επιχειρήσεις γύρω από την πλατεία, λόγω της σμίκρυνσης των δρόμων και της νέας άναρχης κυκλοφοριακής ρύθμισης που θα προκύψει.

Με λίγα λόγια το έργο αυτό είναι μια άχρηστη διακοσμητική παρέμβαση που καταστρέφει την ιστορία, πολιτισμό, οικονομική ζωή της πόλης. Εξαφανίζοντας όλα αυτά τα ιστορικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, λειτουργικά στοιχεία το έργο αυτό, αντί να αναβαθμίζει τα Φιλιατρά αντίθετα τα μετατρέπει από πόλη σε χωριό.

  Κλείνοντας την παρέμβασή μας, ζητάμε την κατανόησή όλων των Περιφερειακών Συμβούλων που εκπροσωπούν περιοχές που αξιώνουν να γίνουν τα έργα μέσω του προγράμματος αυτού. Ζητάμε την κατανόηση όλων όσων μόχθησαν για τη δημιουργία αυτής της πρότασης. Επιμένουμε να ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ, με αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη και κατά συνέπεια με αυτό το συγκεκριμένο έργο “Ανάπλαση Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών”, προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ και ζητάμε από όλους εσάς να κάνετε δεκτό το αίτημά μας δηλαδή την ακύρωσή του, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον του τόπου μας και κατά συνέπεια όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

  Τώρα, εάν προκύπτει εκ του νόμου δυνατότητα τροποποίησης ένταξης έργου, σας αναφέρουμε ενδεικτικά κι επιγραμματικά κάποια έργα που έχουν ανάγκη τα Φιλιατρά:

(α) παρεμβάσεις στο δίκτυο ομβρίων υδάτων – μια υγειονομική βόμβα για την πόλη

(β) το δίκτυο διανομής του αρδευτικού ύδατος του Φιλιατρινού φράγματος – αναπτυξιακός παράγοντας για την περιοχή μας

(γ) τα ιστορικά κτίρια της πόλεως που καταρρέουν πχ παλιά δεξαμενή

(δ) αποκατάσταση βλαβών και λοιπών λειτουργιών βιολογικού καθαρισμού Φιλιατρών (δίκτυο & επεξεργασία λυμμάτων)

(ε) αναβάθμιση των υποδομών του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών, σε δημόσιο Νοσοκομείο

(στ) δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας στο χώρο του Αγροκηπίου Φιλιατρών, που θα λειτουργεί ως χώρος περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης και ταυτόχρονα ως τόπος προσελευσιμότητας, δίνοντας μια αναπτυξιακή ώθηση στη ρημαγμένη πόλη

Υπάρχουν και άλλα πολλά έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία θ΄ αναβαθμίσουν την πόλη μας, αλλά για οικονομία χρόνου αυτή την στιγμή δεν τα αναφέρουμε.

   Εαν δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης ένταξης στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα “Αστικές αναπλάσεις” ζητούμε να κατατεθεί νέα πρόταση για την πόλη των Φιλιατρών με έργα ουσίας κι όχι βιτρίνας.

  κ. Περιφεριάρχη, κυρίες & κύριοι Περιφερειακοί σύμβουλοι. Η δημοκρατία είναι μακριά και πέρα από ψιλοεκβιασμούς – εκβιασμούς. Η δημοκρατία είναι διάλογος και κατά συνέπεια ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο κορυφής και σε επίπεδο βάσης.

ΟΧΙ σε αυτή τη μελέτη

ΟΧΙ σε αυτό το έργο

Τα λεφτά να μείνουν στα Φιλιατρά, να διατεθούν για έργα αναπτυξιακού περιεχομένου που έχει ανάγκη η πόλη”.