Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 22:14

Τρία περιστατικά σε διάρκεια μισής ώρας έδειξαν τη γύμνια του μηχανισμού παροχής πρώτων βοηθειών στη Δυτική Μάνη

Από τη διάσωση του Άγγλου με αλλεργικό σοκ στο καλντερίμι Σαϊδόνα-Προάστιο Από τη διάσωση του Άγγλου με αλλεργικό σοκ στο καλντερίμι Σαϊδόνα-Προάστιο

Για ακόμη μια φορά φάνηκε η γύμνια του μηχανισμού παροχής πρώτων βοηθειών και γενικότερα της δημόσιας υγείας στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου μάλιστα κινδύνευσε η ζωή ενός Άγγλου ηλικιωμένου, από αλλεργικό σοκ. Ο Άγγλος δεν αντιμετωπίζει πια σοβαρό πρόβλημα, χάρη στην κινητοποίηση, με το συντονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ομάδας εθελοντών της Γαίας, που τον εντόπισε και του παρείχε άμεσα υπηρεσίες για την προστασία της ζωής του…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περίπου στις δύο μετά το μεσημέρι υπήρξε ειδοποίηση για νεαρό οδηγό που αισθάνθηκε αδιαθεσία στην περιοχή της Καρδαμύλης και χρειαζόταν βοήθεια. Για το συμβάν ειδοποιήθηκε και η Γαία προκειμένου να συνδράμει. 

Όμως περίπου 15 λεπτά αργότερα υπήρξε ειδοποίηση για ένα άλλο περιστατικό, έναν λουόμενο στη Στούπα που αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα και επίσης χρειαζόταν βοήθεια. Και για αυτό το συμβάν ενημερώθηκε η Γαία, όμως αμέσως μετά προέκυψε και τρίτο περιστατικό, με έναν ηλικιωμένο Άγγλο που πεζοπορούσε στο καλντερίμι από Σαϊδόνα προς Προάστιο με νέους συμπατριώτες του. Τον είχε τσιμπήσει έντομο, είχε πάθει αλλεργικό σοκ και οι άλλοι πεζοπόροι ζήτησαν βοήθεια από την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112. 

Και στα τρία αυτά περιστατικά θα έπρεπε να σπεύσουν ασθενοφόρα για την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και τη μεταφορά των παθόντων στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου ή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Όμως ασθενοφόρα δεν υπάρχουν! 

Έτσι στο συμβάν στο καλντερίμι Σαϊδόνα-Προάστιο, σε δύσβατο σημείο, έφτασε η Γαία με εφτά εθελοντές καθώς και δύο πυροσβέστες, υπό το συντονισμό της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Άγγλος ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση και χρειάστηκε να του γίνει ένεση αδρεναλίνης για να ξεπεράσει τον κίνδυνο, ενώ μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάκου, με το ασθενοφόρο της Γαίας. 

Στον οδηγό που χρειάστηκε βοήθεια στην περιοχή της Καρδαμύλης πήγαν αστυνομικοί του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

Τέλος στον λουόμενο που χρειάστηκε βοήθεια στην περιοχή της Στούπας πήγε το ΕΚΑΒ. 

Αυτή τη φορά τα συμβάντα, που ουσιαστικά συνέπεσαν, είχαν “τέλος καλό”, όμως δεν είναι “όλα καλά”, γιατί το τέλος θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορικό, τουλάχιστον στην περίπτωση με τον Άγγλο πεζοπόρο, που φαίνεται ότι σώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Γαίας και της Πυροσβεστικής. 

Για να μην είναι λοιπόν το “τέλος καλό” αποτέλεσμα μόνο της τύχης και των εθελοντών, οφείλουν όλοι να διεκδικήσουν δυναμικά να καλυφθούν επιτέλους τα κενά σε μέσα και ανάγκες σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία στην περιοχή της Δυτικής Μάνης. 

Στ.Μ.