Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 12:19

Κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες πίσω από τις αντιδράσεις στα Φιλιατρά, υποστήριξε ο περιφερειάρχης

Κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες πίσω από τις αντιδράσεις στα Φιλιατρά, υποστήριξε ο περιφερειάρχης

Επιμένει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, να υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις στα Φιλιατρά, ενάντια στο έργο της ανάπλασης της ιστορικής και βραβευμένης πλατείας, με 3.200.000 ευρώ, έχουν κομματικές και τοπικές παραταξιακές σκοπιμότητες. Είπε συγκεκριμένα στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: “Έχουν συμβεί τα εξής παράξενα, έχουν μπει τα κομματικά, έχουν μπει τα δημοτικά και λέει ο ένας το ένα και ο άλλος το άλλο”. Και ενώ υποτίμησε με αυτή την αναφορά του τις αντιδράσεις, έβαλε ξανά το δίλημμα, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: “Σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα πάμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, αν δεν θέλουν το έργο προφανώς το έργο δεν θα γίνει και θα πάει κάπου αλλού”. Πάντως, ύστερα από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στο οποίο επέμειναν, το θέμα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Φιλιατρών θα συζητηθεί ως πρώτο στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την άλλη εβδομάδα…

Πρώτος μίλησε για το θέμα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας, Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, που τόνισε ότι νομοτύπα αλλά ουσιαστικά αντιδεοντολογικά, χωρίς ενημέρωση κανενός συλλογικού οργάνου, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη του έργου της ανάπλασης. Όπως τόνισε, το έργο αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής, γιατί θίγεται η ιστορικότητα και η αξία της πλατείας, ενώ σχολίασε ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος να περιμένουν τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο τέλος Νοέμβρη, στο οποίο έχουν προσφύγει κάτοικοι των Φιλιατρών. 

Ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση, ως εκτός ημερήσιας διάταξης, κάτι που είχε ζητήσει με γραπτή της δήλωση και η παράταξη του Πέτρου Τατούλη τις προηγούμενες ημέρες, ενώ το αίτημα υποστήριξαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τελικά συμφωνήθηκε, ύστερα από τη δέσμευση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννη Μαλτέζου, να συζητηθεί η ανάπλαση της πλατείας των Φιλιατρών στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας είπε ότι η Περιφέρεια εκπονεί νέα μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας των Φιλιατρών, η οποία “σέβεται το σιντριβάνι και όλα τα στοιχεία της πλατείας”. Ανέφερε ότι η νέα μελέτη θα αποσταλεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, στον δήμαρχο και στην τοπική κοινωνία και τότε “αν δεν θέλουν να γίνει το συγκεκριμένο έργο να μη γίνει. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο -το έργο θα το κάνει η Περιφέρεια- να συγκρουστούμε με τον τοπική κοινωνία των Φιλιατρών προφανώς. Αν τους αρέσει η πλατεία όπως είναι να την κρατήσουν όπως είναι. Τα χρήματα είναι αρκετά και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου διεκδικούν αναπλάσεις, ιδιαίτερα στο μέτωπο του Κορινθιακού Κόλπου. Εκεί υπάρχουν και οι περισσότερες ανάγκες. Αν από τη διαδικασία της συζήτησης, της διαβούλευσης, δεν εξευρεθεί ο κοινός τόπος να κάνουμε κάτι σε μια περιοχή που έχει ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς κράτους, θα αναζητήσουμε τον τόπο να γίνει κάπου αλλού”. 

Στ.Μ.