Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 16:19

Είναι αλήθεια; Η Περιφέρεια δίνει άλλες 100.000 ευρώ για μελέτη της περιβόητης ανάπλασης στην πλατεία των Φιλιατρών;

Είναι αλήθεια; Η Περιφέρεια δίνει άλλες 100.000 ευρώ για μελέτη της περιβόητης ανάπλασης στην πλατεία των Φιλιατρών;

«ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ – ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Το θέμα της επαπειλούμενης ανάπλασης της ιστορικής πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3.200.000 ευρώ, παίρνει νέες διαστάσεις, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της περιφερειακής παράταξης Πελοποννήσου «Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή», η οποία καλεί τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, να απαντήσει κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η δήλωση του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, ότι μετά από όσα χρήματα έχουν δαπανηθεί για τις προηγούμενες μελέτες, που απορρίφθηκαν, η Περιφέρεια αποφάσισε να διαθέσει άλλες 100.000 ευρώ για νέα μελέτη. Η περιφερειακή παράταξη ζητά από την περιφερειακή αρχή να διαβουλευτεί με την κοινωνία των Φιλιατρών, η οποία είναι υπέρ των ήπιων παρεμβάσεων στην πλατεία Καποδιστρίου και προτείνει το μεγάλο ποσό να διατεθεί για την επισκευή και ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων της πόλης και για τη δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας στο Αγροκήπιο…

Η παρέμβαση της περιφερειακής παράταξης «Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή», με εκπρόσωπο-περιφερειακό σύμβουλο τον Παναγιώτη Κάτσαρη και με τίτλο «Η “επαπειλούμενη” ανάπλαση της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών», έχει ως εξής: «Ως γνωστόν, εδώ και ενάμιση χρόνο επιχειρήθηκε από την Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, η προώθηση του έργου: “Ανάπλαση Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών”, προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ, μέσω προγραμματικής σύμβασης. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν αδιαφανείς και διάτρητες. Υπήρξαν ηχηρές αντιδράσεις, τόσο σχετικά με τη σκοπιμότητα όσο και την ποιότητα του έργου, από την τοπική κοινωνία, το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Παρακάμπτοντας τα συλλογικά όργανα και τη δημοκρατία, με υπόγειες διαδρομές επιδιώκεται η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με λήψη δανείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την Ε.Ε. μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Με την “επαπειλούμενη” αυτή ανάπλαση κινδυνεύει να καταστραφεί τόσο η πολιτισμική κληρονομιά όσο και η οικονομική ζωή της πόλης των Φιλιατρών.

   Ο Δήμος Τριφυλίας πέρσι πλήρωσε το ποσόν των 25.000 ευρώ σε μελετητικό γραφείο προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος υποψηφιότητας και η περιβόητη μελέτη αρ. 6/2021 για την ανάπλαση αυτή. Η μελέτη αυτή απορρίφθηκε δις, από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων της Πάτρας. Στο πρόσφατο ΔΣ της Τριφυλίας στις 18-11-22, ο Δήμαρχος ερωτώμενος από συμβούλους παραδέχθηκε την ήττα του: “....η μελέτη η παλιά είναι άκυρη.....” είπε και συμπλήρωσε: “... πήγε λοιπόν ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης έδωσε 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια....” για σύνταξη ΝΕΑΣ μελέτης!

   Κύριε Δήμαρχε και κύριε Περιφερειάρχη έχετε ηττηθεί κατά κράτος! Οι σπασμωδικές σας κινήσεις της τελευταίας ώρας προκειμένου να προλάβετε να συμβασιοποιήσετε ένα τεράστιο έργο σε έναν και μοναδικό χώρο της πόλης των Φιλιατρών αυτό αναδεικνύει! Οι προσπάθειές σας φαίνονται πρόχειρες, βιαστικές, με θολές κι υπόγειες διαδρομές. Ρωτάμε κύριε Περιφερειάρχη: αναθέσατε μελέτη 100.000 ευρώ με χρήματα της Περιφέρειας ναι ή όχι; Διότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στη Διαύγεια να έχετε αναθέσει, ούτε η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων έχει λάβει προς έγκριση κάποια νέα μελέτη. Σίγουρα όμως υπογράψατε την προγραμματική σύμβαση που αναφερόταν στην “παλιά” μελέτη (αρ. 6/2021) του Δήμου Τριφυλίας που οι ίδιοι παραδέχεστε την ακυρότητά της! Αυτές οι ανακολουθίες σας είναι πράξεις προσβαλλόμενες διοικητικά και δεν θα μείνουν έτσι! Η σπατάλη του δημοσίου χρήματος σε νέες μελέτες, προσβάλει το κοινό αίσθημα κι η τοπική κοινωνία δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα τις αποδεχθεί, εφόσον δεν τις φτιάχνετε με διαφάνεια, μαζί της! Επιπλέον, οι πολίτες εξαγριώνονται όταν αυτοί “ματώνουν” καθημερινά οικονομικά για να τα βγάλουν πέρα, ενώ εσείς παίζετε με τα εκατομμύρια λες κι είναι στραγάλια! Εκτός από αδιαφανείς, είστε και προκλητικοί! Ο δε πολιτικός Φαρισαϊσμός σας, έφτασε στο σημείο να ζητάτε και την λεγόμενη ως “συναίνεση” μέσω υπογραφών, που μαζεύετε από ανυποψίαστους πολίτες. Πολίτες με αγαθές προθέσεις που – εμμέσως πλην σαφώς – εκβιάζονται να υπογράφουν “σε λευκό χαρτί” κατατρομοκρατούμενοι ότι αν δεν δοθεί η χρηματοδότηση στα Φιλιατρά, τα δε λεφτά θα πάνε σε άλλους νομούς, που ως ειρωνικά λέτε: φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη!

   Κύριε Περιφερειάρχη, η προγραμματική σύμβαση που υπογράψατε με τον Δήμαρχο Τριφυλίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη κι αναφέρεται στην “ΑΚΥΡΗ” μελέτη αρ. 6/2021! Συνεπώς οι διαδικασίες σας θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, δηλαδή από τη δημόσια διαβούλευση. Σε καμία περίπτωση η ΝΕΑ μελέτη που ως λέτε στοιχίζει 100.000 ευρώ προκειμένου να εκπονηθεί, δεν σχετίζεται με τις περσινές αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών Δήμου και Περιφέρειας ώστε να συναφθεί προγραμματική σύμβαση για το έργο αυτό. Εκ τούτου σας καλούμε να τις ανακαλέσετε!

   Εάν τελικά είναι επιβεβλημένο να παρθεί ένα δάνειο για έργα αστικών αναπλάσεων για τα Φιλιατρά, ως ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ προτείνουμε να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας που έχει ζητήσει να ενταχθούν κι άλλα έργα που έχουν ανάγκη τα Φιλιατρά. Εν προκειμένω, αν είναι να γίνει ΝΕΑ μελέτη ώστε να ενταχθούν έργα από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση “Αντώνης Τρίτσης”, η μελέτη αυτή θα πρέπει να έχει ολιστική προσέγγιση για την πόλη και να περιλαμβάνει τα εξής:

  • στοχευμένες ήπιες παρεμβάσεις στην πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών
  • Επισκευή – ανάδειξη ιστορικών κτιρίων των Φιλιατρών:

               α) Παλιό Λύκειο

               β) Παλιά Δεξαμενή

               γ) Δημαρχείο – Ρολόι (ιστορικά διατηρητέα κτίρια)

  • δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας (πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης) στον χώρο Αγροκηπίου Φιλιατρών.

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ».