Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 18:50

Και στο Δήμο Μεσσήνης αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Οικονομική Επιτροπή

Μπροστά ο Τάσος Τσερπές και ο Χρίστος Καρύδης Μπροστά ο Τάσος Τσερπές και ο Χρίστος Καρύδης

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ

Αποχώρησε σήμερα από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μεσσήνης η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα οι εκπρόσωποί της, ο επικεφαλής της παράταξης Τάσος Τσερπές και ο δημοτικός σύμβουλος Χρίστος Καρύδης. Όπως και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας, η μείζων μειοψηφία στο Δήμο Μεσσήνης ζητά τα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής, που ήταν στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά αντισυνταγματικά μεταφέρθηκαν στην Επιτροπή, να επανέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νόμου Θεοδωρικάκου, με τις οποίες αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων για να μεταφερθούν στις αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών. Όπως επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων των παρατάξεων στις Οικονομικές Επιτροπές, η οποία αλλαγή επιβλήθηκε μετά το συσχετισμό που δημιούργησε το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης τόνισε ότι σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας “κρίθηκαν οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν: α) στον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ και β) στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή”. Ο Τάσος Τσερπές πρότεινε τα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής “να διαβιβαστούν προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως το αρμόδιο όργανο”. Η πρόταση το καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία και στη συνέχεια αποχώρησε μαζί με τον Χρίστο Καρύδη από την παράταξή του.