Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 00:37

Επέτειος της πρώτης μάχης με το στρατό του Ιμπραήμ και εγκαίνια του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης

Επέτειος της πρώτης μάχης με το στρατό του Ιμπραήμ και εγκαίνια του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης

ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Η επέτειος της πρώτης μάχης απέναντι στους τουρκαιγυπτίους του Ιμπραήμ (3-3-1825), μετά την απόβασή τους στη Μεθώνη, γιορτάστηκε χθες στους Κάτω Αμπελόκηπους (Κάτω Μηνάγια τότε) του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ εγκαινιάστηκε και το 1ο Πάρκο της Ελληνικής Επανάστασης στη χώρα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε η επετειακή εκδήλωση μετά την καθιέρωσή της ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ τα εγκαίνια του Πάρκου της Ελληνικής Επανάστασης έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτής Ηλείας Διονυσία - Θεοδώρα Ζήσιμου Αυγερινοπούλου, καθώς επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των 21 πόλεων της Πελοποννήσου, στις οποίες έχει αφιερωθεί από ένα δέντρο του Πάρκου…

Ο εορτασμός και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν υπό βροχήν, η οποία προκάλεσε και την αλλαγή του προγράμματος της εκδήλωσης, η οποία σχεδόν στο σύνολό της έλαβε χώρα στον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Κάτω Αμπελοκήπων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας και το ιστορικό πλαίσιο έθεσε ο υποψήφιος δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημοσθένης Κορδός. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, η βουλευτής Θεοδώρα - Διονυσία Ζήσιμου-Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγγελής Στρίκος, οι δήμαρχοι: Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Γορτυνίας Στάθης Κούλης, Βόρειας Κυνουρίας Γεώργιος Καμπύλης, Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τους πεσόντες της Μάχης (3 Μαρτίου 1825) στο χώρο του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης και κατάθεση στεφάνων. Την πινακίδα εισόδου αποκάλυψαν από κοινού ο κ. Καρβέλας και η κ. Αυγερινοπούλου.