Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 18:39

Το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας ζητά να μην κλείσει η Εθνική Τράπεζα στους Γαργαλιάνους

Το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας ζητά να μην κλείσει η Εθνική Τράπεζα στους Γαργαλιάνους

Να παρέμβει η κυβέρνηση για να μην κλείσει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους, ζητά με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας αφενός ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα των φορολογουμένων και αφετέρου ότι δεν πρέπει να αποκλείονται από την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα οι συνταξιούχοι και οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι στην ψηφιακή τεχνολογία…

 

Πιο συγκεκριμένα η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε: “Παρά τα υπερκέρδη των συστημικών τραπεζών συνεχίζεται η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και η μείωση του προσωπικού, με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση μιας και το δίκτυο των ΑΤΜ παραμένει συρρικνωμένο και όπου υπάρχει δεν συντηρείται επαρκώς. 

Σειρά έχει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους, σε μια περιοχή καθαρά αγροτική, με σοβαρές παρενέργειες στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού.

Οι αποφάσεις των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών δεν είναι επιχειρηματικές αποφάσεις ανεπίδεκτες πολιτικής παρέμβασης, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όποτε τη συμφέρει, αφού:

Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα των φορολογούμενων,

Έχουν λάβει κρατική ενίσχυση σε μορφή εγγυήσεων της τάξης των 17 δισ. ευρώ μέσω του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Οι κάθε τύπου αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τους ανέρχονταν σε 16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, αντιπροσωπεύοντας το 65% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.

Η τραπεζική χρηματοδότηση (προς μεγάλες επιχειρήσεις) εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο προβλέπεται η διάθεση προς τις επιχειρήσεις, με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, δημόσιων δανειακών πόρων ύψους 12,7 δισ.

Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο δίκαιο αίτημα του Συμβουλίου της Κοινότητας Γαργαλιάνων και του Εμπορικού Συλλόγου και καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να διατηρηθούν τα τραπεζικά καταστήματα σε ευαίσθητες περιοχές, σε νησιά, σε αγροτικές περιοχές, σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, ώστε να μην αποκλείονται από την πρόσβαση στον τραπεζικό σύστημα οι συνταξιούχοι και οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι στην ψηφιακή τεχνολογία".

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

 

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ