Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 19:35

Στρίβειν δια της αναβολής... - Η περιφερειακή αρχή διατηρεί υπαρκτό τον κίνδυνο καταστροφής της Νέδας

Νέδα Νέδα

Σκέψεις για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, όσον αφορά την προοπτική του ποταμού της Νέδας, δηλαδή για το αν θα αποτελέσει κεφάλαιο βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ή αν απειληθεί με καταστροφή από την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών, προκαλεί η στάση που κράτησε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και συγκεκριμένα η άρνησή της να καταψηφιστεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού κοντά στις πηγές της…

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ζήτησε, κόντρα σε σύσσωμη την αντιπολίτευση, την αναβολή του θέματος, προκειμένου, όπως είπε, “να δώσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να έρθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να εκφράσουν αυτό που έχουν να εκφράσουν”. Προηγουμένως την αναβολή του θέματος είχε εισηγηθεί και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, προκειμένου να ειδοποιηθεί για να εκφράσει την άποψή του ο Δήμος Οιχαλίας, αλλά και η εταιρία που θέλει να φτιάξει τον υδροηλεκτρικό σταθμό. Απάντηση στο γιατί δεν προσκλήθηκαν ο Δήμος και η εταιρία πριν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν δόθηκε από την περιφερειακή αρχή. 


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός

Πάντως στο Περιφερειακό Συμβούλιο πήγαν προκειμένου να παρουσιάσουν τις αντιρρήσεις τους, να εξηγήσουν γιατί πρέπει να απορριφθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, από τους οποίους μίλησε ο Ντίνος Καράμπελας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”. 

Ο κ. Καράμπελας τόνισε ότι η Νέδα, με τη μοναδική φυσική ομορφιά της, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ανάπτυξης που έχει δρομολογηθεί στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Αρχαία Φιγαλεία με τον Επικούριο Απόλλωνα, το Λύκαιο Όρος, το Ναό του Πανός, τη Λυκόρουσα, την Αρχαία Είρα, την Αγία Θεοδώρα, τους θολωτούς τάφους του Ψαρίου, όπως επίσης μαζί με τα όμορφα χωριά της περιοχής. 


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας "Ο Επικούριος Απόλλων" Ντίνος Καράμπελας

Ο κ. Καράμπελας τόνισε ότι η Ομοσπονδία του είναι υπέρ της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με κανόνες όμως. Ειδικά για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Νέδα τόνισε ότι η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα έπρεπε να έχει απορριφθεί άμεσα, διότι τα νερά του ποταμού είναι χαρακτηρισμένα ως “ύδατα αναψυχής” και σε τέτοιες περιοχές δεν επιτρέπονται υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Είπε επίσης ότι θα εξαφανιστεί η σημαντική ιχθυοπανίδα της Νέδας, γιατί το ύψος του νερού στη Νέδα θα μειωθεί σε χιλιοστά, ενώ το μικρότερο ύψος πρέπει να είναι 20 εκατοστά. Πρόσθεσε ότι η μελέτη μιλάει για μπάζα 15.000 κυβικών, τα οποία όμως δεν περιγράφεται ακριβώς τι θα γίνουν, ενώ είπε ακόμη ότι για τον αγωγό του υδροηλεκτρικού σταθμού η μελέτη προβλέπει πως θα περνάει στην άκρη του δρόμου, κάτι όμως που σημαίνει ότι θα πρέπει να σκαφτεί το βουνό, πράγμα δύσκολο, για το οποίο δεν υπάρχει και αδειοδότηση. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Πέτρος Τατούλης, ζήτησε να απορριφθεί άμεσα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Νέδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί αυτό το μέρος να μεταβληθεί σε εργοστάσιο υδροηλεκτρικών σταθμών. 

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Νέδα το Σάββατο, επίσης ζήτησε την άμεση απόρριψη της μελέτης και την προστασία και ανάδειξη του ποταμού. 

Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κουτσούλης, μίλησε για “έγκλημα” σε περίπτωση που προχωρήσει αυτό το έργο.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Κουτουμάνος, σχολίασε ότι η πρόταση της περιφερειακής αρχής για αναβολή αποτελεί αναδίπλωση που γεννά σκέψεις, ενώ για τη μελέτη είπε ότι βρίθει διαφόρων θεμάτων, με πρώτο απ’ όλα ότι η Νέδα εμφανίζεται ως ποτάμι με αρσενικό όνομα. 

Ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, επέμεινε στην πρόταση για αναβολή σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει κάποιος με περισσότερη ή μικρότερη ευαισθησία για ένα τόσο καταπληκτικό μέρος όπως η Νέδα” και ότι “όλοι είμαστε ανοιχτοί για να μπορέσει αυτή η περιοχή να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”. 

Στ.Μ.