Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2026 16:15

Εντάχθηκε σημαντικό έργο ύδρευσης για να μην πουν το νερό νεράκι στο Δήμο Μεσσήνης

Εντάχθηκε σημαντικό έργο ύδρευσης για να μην πουν το νερό νεράκι στο Δήμο Μεσσήνης

Από το 2021, η δημοτική αρχή στη Μεσσήνη, έχει βάλει μπροστά να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της επίλυσης βασικών ζητημάτων ύδρευσης που αφορούν την περιοχή. Με ικανοποίηση έτσι, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος «υποδέχτηκε» την απόφαση χρηματοδότησης ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου υποδομής που θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία

και θα καλύψει τις αυξημένες υδρευτικές ανάγκες των νοικοκυριών στους οικισμούς: Βαλύρα, Λάμπαινα, Αριστοδήμειο, Εύα, Αμφιθέα, Μεσσήνη.

Ένα από τα πλέον κρίσιμα έργα υποδομής για τον Δήμο Μεσσήνης.

Ο λόγος για την ένταξη του έργου: «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγίου Φλώρου για την ενίσχυση της υδρευτικής κατάστασης των Δημοτικών Ενοτήτων Ιθώμης, Ανδρούσας και Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης».

Η ένταξη αφορά στο πρόγραμμα: «Παρεμβάσεις παροχής πόσιμου νερού και διαχείρισης υδάτων» του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης του ΥΠΕΝ, με προϋπολογισμό 5,6 εκατ. ευρώ.

Τη σχετική απόφαση ένταξης του έργου (μαζί με άλλα 5 έργα δήμων και ΔΕΥΑ της Πελοποννήσου) ανακοίνωσε από την Τρίπολη όπου βρέθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Σταύρος Παπασταύρου. 

Το έργο αποτελούσε όπως προαναφέραμε προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, ήδη από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της.

Η εξέλιξη ολοκληρώνει μια πορεία εντατικής δουλειάς για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και σχετικών αδειοδοτήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν το 2021 και ολοκληρώθηκαν το 2025. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση αγωγού μήκους 16.745 μέτρα που θα διέρχεται από τους οικισμούς Βαλύρας, Λάμπαινας, Αριστοδημείου, Εύας, Αμφιθέας και θα καταλήγει στην υφιστάμενη δεξαμενή της Μεσσήνης.

Το έργο είναι πολλαπλής ωφέλειας, αναπτυξιακής όσο και περιβαλλοντικής, με βασική προοπτική να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία και να καλύψει τις αυξημένες υδρευτικές ανάγκες των νοικοκυριών οικισμών του Δήμου. Λαμβάνοντας υπόψη και τις μελλοντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών που θα προκύψουν από την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Θα αξιοποιηθούν παράλληλα οι υδάτινοι πόροι, θα περιοριστεί η αλόγιστη εκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα και θα εξαλειφθούν οι απώλειες νερού. Συνάμα με τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού με χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Λύση λοιπόν δρομολογείται για τις μελλοντικά αυξημένες ανάγκες ύδρευσης στη Μεσσήνη, που αγγίζει άμεσα την καθημερινότητα χιλιάδων δημοτών και διασφαλίζει τη βιώσιμη υδροδότηση του Δήμου για τις επόμενες δεκαετίες.

Στις ευχαριστίες του ο Γιώργος Αθανασόπουλος πέραν της αναφοράς στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, δεν παρέλειψε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό για την υποστήριξη του να χρηματοδοτηθεί το έργο, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υλοποίησής του, καθώς και τον γενικό γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων Πέτρο Βαρελίδη για την άριστη συνεργασία.

Για την ιστορία, στη συνάντηση με τον υπουργό στην Τρίπολη συμμετείχαν ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, οι δήμαρχοι των δήμων όπου εγκρίθηκαν έργα ύδρευσης, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.ά.