Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 17:53

Οι Παιδικοί Σταθμοί της Τριφυλίας εκτός ΕΣΠΑ. Υπάρχουν ευθύνες;

Οι Παιδικοί Σταθμοί της Τριφυλίας εκτός ΕΣΠΑ. Υπάρχουν ευθύνες;

Του Σαράντου Κουκούμη* 
Μεγάλη αβεβαιότητα, αναστάτωση αλλά και αγανάκτηση επικρατεί αυτές τις ημέρες στους γονείς του Δήμου Τριφυλίας που έχουν παιδιά για φοίτηση στους Παιδικούς Σταθμούς. Πληροφορήθηκαν ότι οι…

Του Σαράντου Κουκούμη* 
Μεγάλη αβεβαιότητα, αναστάτωση αλλά και αγανάκτηση επικρατεί αυτές τις ημέρες στους γονείς του Δήμου Τριφυλίας που έχουν παιδιά για φοίτηση στους Παιδικούς Σταθμούς. Πληροφορήθηκαν ότι οι…

… τέσσερις Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Κοπανακίου) έμειναν οριστικά εκτός ΕΣΠΑ, αλλά και στους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς και κυρίως στους Συμβασιούχους που περίμεναν να ανανεωθεί η σύμβασή τους, με την υπαγωγή των παιδικών Σταθμών στο νέο ΕΣΠΑ για τη νέα σχολική περίοδο 2014 - 2015.
Οι ευθύνες - πρωτίστως πολιτικές - είναι τεράστιες και βαραίνουν όλους τους κρίκους της Κρατικής και Διοικητικής πυραμίδας από την Κυβέρνηση, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) αλλά και τους υπεύθυνους του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης - Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας μέχρι τον Δήμαρχο που εποπτεύει τους φορείς που έχουν συσταθεί σε επίπεδο Δήμου, σύμφωνα με τον Καλλικράτη.
Η Κυβέρνηση της λιτότητας και του αυταρχισμού που ενώ έχει οδηγήσει με την πολιτική της σε πλήρη φτωχοποίηση και εξαθλίωση το μισό ελληνικό πληθυσμό, αντί να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές, μειώνει κάθε χρόνο τις κοινωνικές δαπάνες για να '' ταΐσει '' με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που περικόπτει, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να βγουν αλώβητοι από την κρίση.
Μεγάλη ευθύνη αναλογεί και στην ηγεσία της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία, από διακόσα πενήντα εκατομμύρια (250.000.000) Ευρώ που ζητούσε αρχικά για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς, ''βολεύτηκε'' με τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια (160.000.000) Ευρώ που τελικά θα δοθούν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον σαράντα χιλιάδες (40.000) παιδιά πανελλαδικά να μείνουν εκτός Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.
Για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, του αποκλεισμού δηλαδή, δεκάδων χιλιάδων παιδιών από την φοίτησή τους στους Παιδικούς Σταθμούς, έπρεπε να ''εφευρεθούν'' και τα ανάλογα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.
Αυτά έπρεπε να τα γνωρίζουν και να ενεργήσουν έγκαιρα και ο Πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης - Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος και ο υπεύθυνος υλοποίησης του Προγράμματος και τ. Πρόεδρος του Φορέα κ. Ιωάννης Κατσούλας και ας μην προσπαθούν, αποποιούμενοι των ευθυνών τους, να επιρρίψουν τις ευθύνες στους γραφειοκράτες του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης του προγράμματος, την ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
Ως μέλος του Δ.Σ. του Φορέα, καλώ τον Πρόεδρο κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλο να συγκαλέσει άμεσα το Δ.Σ. του Φορέα, για να δοθούν αφ' ενός απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με την πληρότητα του φακέλου και την έγκαιρη αποστολή του και παραλαβή από την υπεύθυνη της ΕΕΤΑΑ και αφ' ετέρου να αποφασίσουμε για τις ενέργειες που θα προβούμε ώστε την 1η  Σεπτέμβρη να μην είναι κανένα νήπιο εκτός Παιδικών Σταθμών, οι εργαζόμενοι να μην χάσουν την δουλειά τους και κυρίως να μην κληθούν να πληρώσουν το ''μάρμαρο'' οι γονείς, φορτώνοντάς τους δυσβάσταχτα τροφεία.
Διαφορετικά θα μπορούμε - και όχι αβάσιμα - να υποθέσουμε ότι ορισμένοι στο Φορέα και στο Δήμο ενεργούν ως ''λαγοί'' υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, συμπράττοντας στο στήσιμο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στις οποίες θα μεταφέρουν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και τους Παιδικούς Σταθμούς και τα οικονομικά βάρη για τη λειτουργία τους, βέβαια, στους δημότες.
Ο κ. Δήμαρχος που έχει την πρώτη πολιτική ευθύνη για όλη αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη στους Παιδικούς Σταθμούς, θα πρέπει, στον εναπομείναντα ένα μήνα της δημαρχιακής του θητείας, να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που απαιτείται - ακόμα και σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου - για να ανατραπεί αυτή η απόφαση της ΕΕΤΑΑ και να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας.
Τέλος, οι γονείς και οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και όλες οι λαϊκές οικογένειες που βλέπουν καθημερινά στη ζωή τους τέτοιες δυσάρεστες εξελίξεις, να συσπειρωθούν σε κοινό μέτωπο για την ανατροπή αυτή της αντιλαϊκής πολιτικής, για μία άλλη πολιτική που θα δίνει μία θέση σε κάθε παιδί, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις στον Παιδικό Σταθμό, αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

*Δημοτικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τριφυλίας
Μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης - Αθλητισμού