Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 00:00

Αιφνιδιαστικό "διαζύγιο" αποφάσισε ο Δήμος Καλαμάτας!

Αιφνιδιαστικό "διαζύγιο" αποφάσισε ο Δήμος Καλαμάτας!

ΜΕ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΠΥΛΟ-ΝΕΣΤΟΡΑ 
Σταματάει από την πρώτη Γενάρη του 2015 να παρέχει πολεοδομική και τεχνική υποστήριξη στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος ο Δήμος Καλαμάτας, με μια απόφαση αιφνιδιαστική, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους δύο Δήμους, οι οποίοι μένουν στα κρύα του λουτρού…

ΜΕ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΠΥΛΟ-ΝΕΣΤΟΡΑ
Σταματάει από την πρώτη Γενάρη του 2015 να παρέχει πολεοδομική και τεχνική υποστήριξη στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος ο Δήμος Καλαμάτας, με μια απόφαση αιφνιδιαστική, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους δύο Δήμους, οι οποίοι μένουν στα κρύα του λουτρού…

Με τον Καλλικράτη ο Δήμος Καλαμάτας, ως ο Δήμος της πρωτεύουσας του Νομού, πήρε όλη την Πολεοδομία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όλη τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων της πρώην Περιφέρειας. Ο Καλλικράτης όμως ορίζει ότι οι Δήμοι των πρωτευουσών των Νομών θα παρέχουν υπηρεσίες Πολεοδομίας, καθώς και τεχνικές υπηρεσίες, στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού τους, μέχρι να δημιουργήσουν τις αντίστοιχες δικές τους υπηρεσίες. Μέχρι δηλαδή να αποκτήσουν δικούς τους μηχανικούς. Όμως οι προσλήψεις έχουν απαγορευτεί από το Μνημόνιο και οι Δήμοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε μηχανικούς ούτε άλλους υπαλλήλους, δεν μπορούν δηλαδή να φτιάξουν Πολεοδομία, Τεχνική Υπηρεσία κ.λπ.
Η απόφαση για την παύση της συγκεκριμένης υποστήριξης των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος πάρθηκε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Στη συνεδρίαση όμως παραβρέθηκαν δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Μεσσήνης, ο Γιάννης Μπρατσιάκος και η Ελένη Τσέλιου, οι οποίοι τόνισαν ότι αν παύσει η υποστήριξη τότε ο Δήμος τους δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Μάλιστα ο κ. Μπρατσιάκος σχολίασε στο Σώμα ότι η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στο Δήμο του αλλά και ότι «δεν είναι τυχαία. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο εμείς οι δύο Δήμοι μένουμε απ’ έξω…». Επιπλέον είπε ότι η απόφαση αυτή είναι έξω από τα πλαίσια του Νόμου, διότι οι Δήμοι των πρωτευουσών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τέτοια υποστήριξη μέχρι το τέλος του 2016.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε «να μην αποδίδετε κακές προθέσεις ούτε διάθεση έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας» και τόνισε ότι η απόφαση αυτή επιβάλλεται να παρθεί διότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς το προσωπικό του αντί να ασχολείται με τα θέματα του Δήμου αναγκάζεται να χειρίζεται υποθέσεις άλλων Δήμων. Τόνισε ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις και από τους διευθυντές των Υπηρεσιών, ενώ απαντώντας στο αν είναι παράνομη η απόφαση, βάσει της διάταξης που ορίζει ότι η υποστήριξη θα παρέχεται μέχρι το τέλος του 2016, σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης ο κ. Νίκας τόνισε ότι πρέπει κάποια στιγμή όλοι οι Δήμοι να γίνουν αυτοδύναμοι, να χειρίζονται οι ίδιοι τις υποθέσεις τους, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο ο Δήμος Μεσσήνης όσο και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχουν το προσωπικό να φέρουν εις πέρας αυτές τις αρμοδιότητες. Τέλος ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, γιατί οι συγκεκριμένοι πράγματι δεν έχουν καθόλου προσωπικό για τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Για το Δήμο Τριφυλίας είπε ότι ήδη έχει αναλάβει ο ίδιος τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης και ο εισηγητής της παράταξής του, Σταμάτης Μπεχράκης, συμφώνησαν ότι οι Δήμοι πρέπει να γίνουν αυτοδύναμοι, τόνισαν όμως ότι αυτό θα γίνει με συνεννόηση και όχι με μονομερείς αποφάσεις και ζήτησαν να εκφραστεί για το ζήτημα αυτό η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής και ο εκπρόσωπός της, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι η παράταξή του από την αρχή του Καλλικράτη υποστήριζε πως οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν αυτοτελώς, τότε όμως η σημερινή δημοτική αρχή υποστήριζε εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή που υποστηρίζει σήμερα.
Η «Αλλαγή» καταψήφισε την εισήγηση. Ο επικεφαλής της, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε ότι είναι παράνομη η απόφαση, γιατί ο νόμος ορίζει ότι ο Δήμος της πρωτεύουσας του Νομού οφείλει να παρέχει υποστήριξη στους άλλους Δήμους μέχρι το τέλος του 2016, ενώ διερωτήθηκε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τη συγκεκριμένη απόφαση της δημοτικής αρχής. Ο δε σύμβουλος της παράταξης, Γιάννης Χριστόπουλος, διερωτήθηκε γιατί ο δήμαρχος Καλαμάτας, που μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου δεν έβαλε ποτέ προς συζήτηση αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, επίσης καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, εκφράζοντας θέσεις παρόμοιες με τις θέσεις της «Αλλαγής».
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Ανδρέας Καραγιάννης.
Στ.Μ.