Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 00:00

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη Μεσογειακή Διατροφή στην Πύλο

Ξενοφών Κάππας, Δημήτρης Καφαντάρης, Δημήτρης Βελισσαρίου και Δημήτρης Μανιατάκης Ξενοφών Κάππας, Δημήτρης Καφαντάρης, Δημήτρης Βελισσαρίου και Δημήτρης Μανιατάκης

ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 
Μια σειρά φορέων, με ειδικό βάρος ο καθένας, μαζί με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, υπέγραψαν σήμερα Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την προβολή και ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής, που μπορεί να γίνει σημαντικό κεφάλαιο για τον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής μας…

ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 
Μια σειρά φορέων, με ειδικό βάρος ο καθένας, μαζί με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, υπέγραψαν σήμερα Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την προβολή και ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής, που μπορεί να γίνει σημαντικό κεφάλαιο για τον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής μας…

Το Πρωτόκολλο συνυπέγραψαν ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης για το Δήμο Πύλου-Νέστορος, ο Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης για το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ο Δημήτρης Μανιατάκης για το Μανιατάκειον Ίδρυμα, ο Ξενοφών Κάππας για το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλης» και ο Δημήτρης Βελισσαρίου για το ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Όπως σημειώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, «η υπογραφή του συγκεκριμένου Πρωτοκόλλου στοχεύει στην επισφράγιση των ενεργειών δικτύωσης και διασύνδεσης των προαναφερόμενων οργανισμών και φορέων, με γνώμονα την προώθηση και ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς και την εκπόνηση πολιτιστικών και τουριστικών ανταλλαγών, συνδεδεμένων με την απόφαση της UNESCO, για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μετά την παραπάνω απόφαση της UNESCO και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα, συνεχίζει τις στοχευόμενες δράσεις, με σκοπό την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας και τη σύνδεσή αυτών με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου.
Σε δήλωσή του ο κ. Καφαντάρης ανέφερε τα εξής: «Ο στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στη σημασία της Μεσογειακής Διατροφής, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η προσπάθεια χρειάζεται να είναι συλλογική, ενώ κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων για την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που σε αυτή την προσπάθεια συνοδοιπόροι μας θα είναι, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Μ.Α.Ι.Χ., το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Α’Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, καθώς ο κάθε φορέας, με βάση τις δικές του δυνατότητες και γνώσεις,  θα συνδράμει, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Από τη μεριά του ο κ. Μανιατάκης δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση που έγινε μεταξύ των φορέων είναι μια επισφράγιση της προσπάθειας που γίνεται από όλους τους φορείς και συγκεκριμένα από το Μανιατάκειο Ίδρυμα, για την προβολή της Μεσογειακής Διατροφής. Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση θα έχει συνέχεια, ώστε να γίνει η Μεσογειακή Διατροφή αποδεκτή από τον περισσότερο κόσμο, καθώς είναι γνωστό πλέον ότι έχει απλώσει τα πλοκάμια της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο αφού και στην Αμερική μιλούν αυτή. Εμείς είμαστε περήφανοι, ως Μανιατάκειον Ίδρυμα, διότι πρωτοπορούμε στο  θέμα της Μεσογειακής Διατροφής και ειδικότερα της UNESCO. Στην αρχή είχαμε πάρα πολλές δυσκολίες αλλά τώρα νομίζω αυτές οι δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί και βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση».
Εν συνεχεία ο κ.  Κάππας αναφερόμενος στη σημαντικότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, τόνισε: «Ξεκινάει σήμερα μια σημαντική προσπάθεια από τους πέντε φορείς, όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει από τον δικό του τομέα, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή δράση, η οποία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά  τόσο την περιοχή όσο και τη Μεσογειακή Διατροφή, υποστηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη σε όλη τη Μεσσηνία.
Τέλος, ο κ. Βελισσαρίου είπε: «Ως Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου είμαστε ευτυχείς που συμβάλλουμε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που έχει σχέση με τη Μεσογειακή Διατροφή, και πιστεύουμε ότι το ίδρυμά μας έχει και τις γνώσεις και τα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να βοηθήσει και να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, όσο πιο καλά μπορεί σε επιστημονικό και σε επικοινωνιακό επίπεδο».