Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 00:00

«Εξοστρακισμός» του Συλλόγου για τη θαλάσσια χελώνα από το Δήμο Τριφυλίας!

«Εξοστρακισμός» του Συλλόγου για τη θαλάσσια χελώνα από το Δήμο Τριφυλίας!

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ 
Δεν παραχωρεί η δημοτική αρχή Τριφυλίας χώρο στο Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», προκειμένου να λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι περίπτερο για την παροχή ενημέρωσης. Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος ρωτάει δημόσια τον δήμαρχο, Παναγιώτη Κατσίβελα, για το λόγο της άρνησής του…

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Κατσίβελας, εξαπέλυσε βολές κατά του Συλλόγου, μιλώντας στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνη, για «οργανωμένα συμφέροντα που έχουν κάνει επάγγελμα την προστασία του περιβάλλοντος» και για περιβαλλοντικές οργανώσεις που προστατεύουν κάθε είδος ζωής εκτός της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας δεν έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης. Σημειώνεται ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου είναι η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στη Μεσόγειο.
Σε δημόσια ερώτησή του προς το δήμαρχο Τριφυλίας ο κ. Βακαλόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, σημειώνει: «Τι σας ενοχλεί Κε Κατσίβελα και δεν παραχωρείτε χώρο για την τοποθέτηση ενός περιπτέρου από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο Καλόνερο (όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια);».
Επιπλέον, ο κ. Βακαλόπουλος καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Πάρκου στην Ελαία, μετά και τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, σε γραπτή του δήλωση ο Μπάμπης Βακαλόπουλος σημειώνει: «Μετά την έκδοση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του πρακτικού επεξεργασίας, το ΥΠΑΠΕΝ μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ στην Ελαία.
Αν οι υπηρεσίες του έχουν ερωτηματικά ή άλλη άποψη μπορούν ασφαλώς να ζητήσουν διευκρινίσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τους δικαστές- συντάκτες του πρακτικού επεξεργασίας.
Η προβολή του επιχειρήματος ότι χρειάζεται νέα μελέτη δεν ευσταθεί. Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε κανένα σημείο της απόφασής του δεν θέτει ως προϋπόθεση της έκδοσης του διατάγματος την εκπόνηση τέτοιας μελέτης.
Το ΥΠΑΠΕΝ πρέπει επίσης να παρατείνει την ισχύ της απόφασης αναστολής των οικοδομικών εργασιών και να φροντίσει να έχει ολοκληρώσει τη θεσμική κατοχύρωση του Εθνικού Πάρκου πριν από τη λήξη της προβλεπόμενης στο νόμο ανώτατης χρονικής διάρκειας της αναστολής αυτής.
Τέλος, υπάρχει και η διεθνής παράμετρος στο θέμα:
Τι θα κάνετε με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Τι θα κάνετε με τη Συνθήκη της Βέρνης για την άγρια πανίδα που έχει ήδη κινηθεί εναντίον της χώρας;
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανοίξει τον δρόμο γιατί δεν τον ακολουθείτε;».